Fotografiska erinäitus toob vaatajateni lood Valgevene massimeeleavaldustest

Kultuuritoimetus
Copy
Nadia Buzhani foto Fotografiska näituselt «Valgevene tulevik naiste väega».
Nadia Buzhani foto Fotografiska näituselt «Valgevene tulevik naiste väega». Foto: Nadia Buzhan

Võltsitud valimistulemustest ajendatud Valgevene massimeeleavalduste algusest on möödunud enam kui sada päeva ja olukord on jätkuvalt pingeline. Fotografiska Tallinna erinäitus «Valgevene tulevik naiste väega» toob vaatajateni ausad, valusad, ebamugavad, aga ka erakordselt inimlikud lood Valgevene naistest. 

Fotografiska Tallinna näitus «Valgevene tulevik naiste väega» on dokumentaalne sissevaade valgevenelannade rahumeelsetesse protestidesse ebaõigluse vastu. Kohalike fotograafide Darya Burakina, Iryna Arakhouskaya, Nadia Buzhani ja Volha Shukaila jäädvustused meeleavaldustest toovad vaatajateni ausad, valusad, ebamugavad, aga ka erakordselt inimlikud lood Valgevene naistest, kes vaatamata kohalike võimude jõupingutustele ja vägivallaohule ei ole loobunud unistamast paremast riigist. Esmakordselt avab Fotografiska näituse nii I korruse kohviku seintel kui ka virtuaalses galeriis.

«Valgevene asub geograafiliselt Eestile üsna lähedal – meid lahutab vaid üks riik ja mõnisada kilomeetrit. Ebaõiglusel ja vägivallal pole aga riigipiire või rahvust, see on inimlik tragöödia, millele pole mitte kunagi õigustust. Eestis on suur valgevenelaste kogukond ja Valgevenes elavate pereliikmete ja lähedaste südamevalu kandub ka meie ühiskonda,» rääkis Margit Aasmäe, Fotografiska Tallinna tegevjuht ja kaasasutaja, kuidas sündis mõte dokumentaalfotode väljapanekust.

Erinäitus on osa Rootsist alguse saanud Fotografiska For Life platvormist, mille eesmärgiks on tõstatada fotograafia jõu kaudu teadlikkust ühiskondlikult olulistest teemadest ning algatada diskussioone. Valgevene massimeeleavaldused ei ole kolme kuuga raugenud ning koostöös kohalike naisfotograafidega juhib erinäitus sealsetele sündmustele tähelepanu. Piletita ja riigipiirideta virtuaalne galerii on internetiühenduse korral ligipääsetav mistahes maailmanurgast.

«Fotografiska jutustab fotograafide loomingu kaudu piltide taga peituvaid lugusid. Mõnikord on need valusad ja ebamugavad, aga samas erakordselt tõelised – Valgevene massimeeleavaldused juhtuvad just nüüd ja praegu. Fotografiska For Life platvormi erinäitused on reaktsioon sellistele sündmustele,» selgitas Aasmäe. «Näitus »Valgevene tulevik naiste väega» on dokumentaalfotode väljapanek, aga ennekõike sissevaade ühe kogukonna tohutusse jõusse. Niisamuti ka sümboolne toetus inimestele, kes võitlevad oma hääle ja tõe nimel, olgu see tõde siis ilus või inetu,» jätkas Aasmäe.

Valgevene massimeeleavaldused algasid vahetult pärast 9. augusti presidendivalimisi, kui senine president Aljaksandr Lukašenka kuulutati valimiste võitjaks. Tegu on riigi seni kõige suurema valitsusevastase meeleavaldusega, mis on erinevates paikkondades tänavatele toonud sadu tuhandeid meeleavaldajaid. Politsei on vastanud protestidele nii meeleavaldajate kinnipidamise, vägivalla kui kinnipeetute piinamisega.

Paralleelselt üleriigiliste üldprotestidega on Valgevenes alguse saanud ka eri sihtrühmi koondavad solidaarsusketid, näiteks naiste ja eakate inimeste marsid. Naiste meeleavaldused said alguse suhtlusplatvormil Telegram loodud kanalist «Valgevene naised», mis kogus vaid ühe hommikuga enam kui kümme tuhat jälgijat. Liikumine kogus kiiresti jõudu ning tuhanded valgevenelannad läksid üheskoos tänavatele protestima, seistes solidaarselt inimkettides valgesse riietatuna ja käes lilled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles