Esitlemisele tuleb raamat Arvo Pärdi Keskusest

Kultuuritoimetus
Copy
Arvo Pärdi keskus Laulasmaal.
Arvo Pärdi keskus Laulasmaal. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Hispaania arhitektide ning Arvo Pärdi Keskuse koostöös on valminud foto- ja esseeraamat Arvo Pärdi Keskuse hoonest «Arvo Pärt Centre & Nieto Sobejano Arquitectos. A Common Denominator. Ühine nimetaja». Teose väljaandja on Saksamaa arhitektuurikirjastus ArchiTangle. Raamatuesitlus toimub 7. detsembril kell 15 ERRi kultuuriportaalis otseülekandena Arvo Pärdi Keskusest.

Raamatu idee autori Michael Pärdi sõnul sai mõte alguse soovist esile tuua Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano loodud silmapaistvat arhitektuuri, mis on samal ajal täielikult looduse ja muusika teenistuses.

«Väljaanne avabki hoone seoseid Arvo Pärdi muusika, ümbritseva looduskeskkonna, helilooja vaimsete põhimõtete ja keskuse ideega. See näitab ühtlasi, millise põhjalikkuse ja pühendumise tulemusel sünnib arhitektuurne kunstiteos,» ütles Michael Pärt.

Foto- ja esseeraamatus avaneb Arvo Pärdi Keskuse hoone üheksa fotograafi pilgu läbi, kelleks on Roland Halbe, Tõnu Tunnel, Arne Maasik, Paco Ulman, Birgit Püve, Kaupo Kikkas, Priit Grepp, Kris Moor ja Riho Kirss. Kuid raamat ei paku üksnes pilkupüüdvaid visuaale hoone arhitektuurist. Teos sisaldab ka tundlikku dialoogi muusikaliste käsikirjade ja arhitektuurijooniste vahel, sümboolse silla Arvo Pärdi loomingu ning Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano arhitektuuri vahel loovad peatükkide alguses paiknevad mõtted helilooja päevikutest. Viis esseed (autorid Michael Pärt, Enrique Sobejano, Fuensanta Nieto, Covadonga Blasco Veganzones, Kristina Kõrver ja Nikita Andrejev) heidavad valgust muusika, arhitektuuri, looduse ja teoloogia kokkupuutepunktidele sellel loomingulisel teekonnal.

Raamatu minimalistlikku kujundust (Angelika Schneider) täiendavad läbipaistvale paberile kantud arhitektuurijoonised, mis teevad sellest erilise väljaande nii sisult kui ka vormilt.

Arvo Pärdi Keskuse hoone on saanud mitu auhinda, sh pälvis see eelmisel aastal Eesti Kultuurkapitali arhitektuurivaldkonna peapreemia. Hoone valiti ka maineka Mies van der Rohe nimelise arhitektuuripreemia 40 parima hulka, millega tunnustatakse arhitektuuri tipptaset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles