Dokfoto Keskuses saab näha seebi ja analoogfoto sümbioosi

Kultuuritoimetus
Copy
Anton Ivanovi foto «Sundpõgenikud» on nähtav näitusel «Kodu ja rahu», Juhan Kuusi Dokfoto keskuses.
Anton Ivanovi foto «Sundpõgenikud» on nähtav näitusel «Kodu ja rahu», Juhan Kuusi Dokfoto keskuses. Foto: Repro

Reedel, 4. detsembril avatakse Telliskivi Loomelinnakus asuvas Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses Emmanuel Tussore’i, Anton Ivanovi ja Alexander Vasilyevi ühisnäitus «Kodu ja rahu», mis avab sõja ja rahu teema ootamatus ning eripalgelistes vormistustes.

Skulpturaalsete installatsioonide autor on Emmanuel Tussore, kes kasutades maailma ühe vanema linna Aleppo kuulsat ja ajalooliselt tähendusrikast seepi, modelleerib sellest puruks pommitatud hooneid ja linnaosasid. Tussore’i seebist valmistatud varemetega astuvad näitusesaalis dialoogi reaalsed linnavaated Peterburi fotograafide Anton Ivanovi ja Alexander Vasilyevi mustvalgetel analoogfotodel, tuues meieni Süüria sõjast mõjutatud olustiku ja seal elavad inimesed.

Tussore’i sõnul moodustavad seebist valmistatud varemed justkui märgid salapärases tähestikus. Need jutustavad äraolekust, kadumisest, kaotusest ja eksiilist, seades kahtluse alla humanismi fundamentaalsed ideed. Ometi – jättes maha jälje üksikisiku loost, osakese kollektiivsest mälust, püsib lootus, et kõike on võimalik taas üles ehitada.

Kristel Laur, näituse üks kuraatoritest: «Seesuguse naturaalse ja realistliku väljendusviisi kaudu satume koduvaremete ja sõjatrauma keskele väga ootamatul moel: seep kui märk tsiviliseeritud inimesest omandab ühtäkki hoopis toore hävitava jõu aura.»

Kuivõrd paljud süürlased on olnud sunnitud oma kodu jätma ning otsima varjupaika ja uut kodu mujal, siis seostub see rahvus enamikule praegu eelkõige põgenike ja pagulastemaatikaga. Ivanovi ja Vassilyevi fotolugude abil on meil aga võimalus kohtuda ka nendega, kes on otsustanud paigale jääda, et proovida oma elu jätkata sel lõhutud, ent rikkaliku ajaloo- ja arhitektuuripärandiga territooriumil.

Meie igapäevane elu siin Euroopas näib Süüria kõrval kui täiesti teistsugune maailm, kuid inimlikul tasandil oleme kõik omavahel seotud. Selle näitusega jagame intiimseid sissevaateid sellesse piirkonda – rahvasse, ajaloosse ja praegusesse olukorda, et peatuda ning mõtiskleda ühiselt kodu ja rahu teemadel.

Näitus jääb Dokfoto Keskuses avatuks kuni 28. veebruarini.

Näituse kuraatorid: Kristel Laur ja Toomas Järvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles