Telliskivi Loomelinnaku galeriis avati kaks uut näitust

Kultuuritoimetus
Copy
Pildid Sirly Oderi näituselt «Õudsed ja armsad illustratsioonid».
Pildid Sirly Oderi näituselt «Õudsed ja armsad illustratsioonid». Foto: Telliskivi Loomelinnaku galerii

Telliskivi Loomelinnaku galeriis avati kaks raamatukunstile pühendatud näitust – Urmas Viigi «Illustratsioonid» ja Sirly Oderi «Õudsed ja armsad illustratsioonid». Kaks stiililt erinevat näitust avavad raamatu visuaalide mitmekihilise maailma. Galerii kahes hoones on väljas erinevate raamatute ja eriprojektide jaoks loodud visuaalsed lahendused.

Urmas Viigi näitus «Illustratsioonid» avab tunnustatud kunstniku illustratsioonide laeka ja tutvustab töid, mis valminud aastatel 2009–2018. Viik, kes on tuntud nii graafiku, illustraatori kui installatsiooni viljeleva loojana, on raamatutele pildikeelt lisanud juba mõnikümmend aastat. «Viik suhtub tekstide illustratsioonidesse semiootilise täpsusega, tuues ridade vahelt nähtavale peidus olevad tähendused ja tasandid. Tema looming on detaili- ja fantaasiarohke, eklektiline ja alati värske,» iseloomustab väljapanekut Telliskivi Loomelinnaku galerii kuraator Bianka Soe. Urmas Viik on Eesti Kunstnike Liidu liige ning oli Eesti Kunstiakadeemia professor ja graafika osakonna juhataja aastatel 2005–2015.

Sirly Oder on noor illustraator, kes on raamatutele pilte loonud viimased neli aastat. Oderi esimesel personaalnäitusel «Õudsed ja armsad illustratsioonid» on väljas kunstniku enda lemmik pildid seitsmest erinevast raamatust. Näha saab teekonda must-valge-halli viiekümnest varjundist säravate värviplahvatusteni.

Sirly töömeetod on süstemaatiline ning  tema joonistused valmivad käsitsi akvarelltehnikas. Ühe joonistuse valmimine võib võtta kuni 12 tundi täpset tööd. Joonistada tuleb ettevaatlikult ja läbimõeldult, sest mitte-digitaalne meetod välistab ka «kustuta» nupu kasutamise. «Minu kõige suurem soov on tekitada oma piltidega tahtmist raamatusse sukeldada ja seda edasi uurida,» kirjeldab Oder oma missiooni.

Telliskivi Loomelinnaku galerii on peatuspaigaks nii noortele ja kohati veel tundmatutele kunstnikutele Eestist ja välismaalt kui ka vanema generatsiooni tuntud tegijaile. Galerii asub aadressil Telliskivi 60a/1 ja Telliskivi 60a/2 ja on avatud iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles