Tallinna Linnateater toob välja lavastuse Võigemasti ja Teetammega

Kultuuritoimetus
Copy
Tallinna Linnateatri lavastuses «Õed» astuvad üles Külli Teetamm ja Evelin Võigemast.
Tallinna Linnateatri lavastuses «Õed» astuvad üles Külli Teetamm ja Evelin Võigemast. Foto: Siim Vahur

8. detsembril esietendub Salme Kultuurikeskuse värskelt valminud väikesel laval esimene teatrilavastus. Pascal Ramberti kirjutatud ja lavastatud intensiivses ja kirglikus perekonnaloos «Õed» astuvad üles Külli Teetamm ja Evelin Võigemast, näidendi tõlkis Triin Sinissaar.

Tallinna Linnateatri repertuaari jõudis lavastus «Õed» tänu festivalile Talveöö Unenägu, mis maailma tabanud koroonaviiruse laine tõttu tervikuna aasta võrra edasi lükati. 2020. aasta Talveöö Unenägu pidi olema pühendatud palju aastaid Peter Brooki juhtimisel tegutsenud Pariisi teatrile Bouffes du Nord, millega Pascal Rambert teeb loomingulise partnerina tihedat koostööd. Linnateater otsustas aga tuua «Õed» esimese pääsukesena siiski planeeritud ajal lavale.

Pascal Rambert on rahvusvaheliselt tunnustatud prantsuse dramaturg, kirjanik, lavastaja, koreograaf ja filmirežissöör, kelle näidendeid ja lavastusi mängitakse praegu kümnetes maailma riikides. 2016. aastal pälvis ta Prantsuse Akadeemia Teatriauhinna oma loomingu kui terviku eest.

Õdedevahelised suhted on ainesena huvitanud Rambert'i juba aastaid. Näidendi kirjutamist alustas ta 2017. aasta sügisel, saanud inspiratsiooni oma näidendi „Näitlejanna“ esimeses proovis kogetud energiast näitlejannade Marina Handsi ja Audrey Bonnet' vahel teatris Bouffes du Nord.

Rambert kirjutaski «Õed» just neile kahele näitlejannale mõeldes ja tõi lavastuse nendega 2018. aasta sügisel Pariisis ka välja. Paar kuud hiljem lavastas ta sama näidendi Madridis sealsete näitlejannadega. Eesti versiooni proovid algasid juba suvehakul, toimudes vahepeal ka videokõnede vahendusel.

Rambert lahkab lavastusega «Õed» endale omaseid teemasid nagu perekond, surma lähedus ja teostamata jäänud armastus. Pascal Rambert septembris 2018: «Tohutu konflikt kahe inimese vahel, keda kõik lahutab ja kõik ühendab. Võitlus elu ja surma peale. Silm silma vastu. Sõna sõna vastu. Keha keha vastu. Et väljendada kogu selle õdedevahelise vägivallaga ainult ühte asja: armastust, mida nad endas teineteise vastu kannavad.»

Lavastuse valmimis toetas Prantsuse Instituut Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles