Suri lastekirjanik Heljo Mänd

Postimees
Copy
Heljo Mänd.
Heljo Mänd. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pühapäeval lahkus meie seast 94-aastane armastatud lastekirjanik Heljo Mänd.

Heljo Mänd (1934. aastani Heljo Kleinmüller, 1946. aastani Heljo Raidla) sündis 11. veebruaril 1926. aastal Narvas. 1946. aastal lõpetas Mänd Tallinna Arve- ja Plaanindustehnikumi ning õppis aastatel 1946–1947 Eesti Riiklikus Teatriinstituudis. Elu jooksul on ta töötanud Sädeme, Pioneeri ning ka Tähekese toimetustes. Alates 1965. aastast on ta vabakutseline kirjanik ning Kirjanike Liidu liige on Heljo Mänd alates 1961. aastast.

Mänd on lastele avaldanud üle 100 värsi-, proosa- ja näidendiraamatu. Lisaks sellele on Mänd kirjutanud kuuldemänge, lastenäidendeid ja TV-stsenaariume näiteks «Mõmmi ja aabitsale» ning «Nõiakivile». Oma pika eluea jooksul on Mänd täiskasvanutele pühendanud üle 30 raamatu, samuti tõlkinud lasteluulet ja -proosat vene, inglise ja saksa keelest. Tema lasteraamatuid on tõlgitud enam kui 20 keelde.

Tallinna volikogu esimees Tiit Terik avaldas Männi lähedastele kaastunnet. «Mul oli võimalus Nõmme linnaosa vanemana neli aastat tagasi Heljo Mändi tema 90. sünnipäeval külastada. Meil oli tore vestlus, mida mäletan senini. Mitu põlvkonda lapsi on Mõmmi abiga tähti õppinud. Minagi olen üks paljudest, kes kasvas üles tema kirjutatud lasteraamatutega. Sügav kaastunne lähedastele!»

Ka kultuuriministeerium mälestab armastatud kirjanikku, kelle sõnul on Männi loodud Mõmmi ja tema sõprade abiga lugema õppinud ning lugemist armastama hakanud juba mitmed põlvkonnad. «Avaldame kaastunnet Heljo Männi lähedastele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles