Tõnu Kaljuste juhatab jõulukontserti Tallinna Jaani kirikus

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja Tõnu Kaljuste
Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja Tõnu Kaljuste Foto: Rene Jakobson

Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester annavad 12. detsembril Tallinna Jaani kirikus kontserdi «JÕUL», kus esmakordselt esitatakse Margo Kõlari «Pirita missa» uut versiooni ja igihaljaid jõululaule.

Selle kontserdiga pakub dirigent Tõnu Kaljuste kuulajatele taas võimaluse saada osa 1989. aastal välja antud Eesti Filharmoonia Kammerkoori populaarsest jõululaulude kasseti repertuaarist. «Seekord pakume lisaks klassikalistele jõulukoraalidele ka Margo Kõlari eestikeelset «Pirita missat»,» ütleb Tõnu Kaljuste.

Spetsiaalselt selle kava jaoks valmis «Pirita missast» uus versioon kammerkoorile, kammerorkestrile ja orelile. Algselt oli teos kirjutatud ühehäälsena Pirita kloostri jumalateenistuste tarbeks. Helilooja sõnul on «Pirita missa» kirjutamise üks peamisi lähtekohti vabalt voolav sõna. «Eestikeelse tekstiversiooni koos julgustusega sellesse loovalt suhtuda sain Pirita kloostri vaimulikult Vello Salolt. Tema innustusel kirjutatud «Pirita missast» sai alguse mahukam eestikeelse missamuusika projekt, mille kallal olen töötanud tänaseni ja ainest jätkuks enamakski kui elupäevi loota,» selgitab Kõlar. Orelipartiid esitab kontserdil Kadri Toomoja.

Traditsioonilistest jõululauludest on kavas «Oh kuusepuu», «Üks roosike on tõusnud», «Jõulukellad», «Karjased, oh öelge meile» jpt – kõik need lood kõlavad kontserdil eesti keeles.

Sama kava salvestati ka CD-plaadile, mis on saadaval Tallinna Jaani kiriku kontserdil, EFK kodulehel, Apollo, Rahva Raamatu, Coopi kaubanduskettides ja e-poodides üle Eesti.

Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on aastaid ühiselt kontserte andnud ja neid on pärjatud paljude rahvusvaheliste auhindadega. Neid on kutsutud esinema paljudele mainekatele lavadele Austraaliast Põhja-Ameerikani, sh New Yorgi Carnegie Halli, Pariisi Filharmooniasse, Hamburgi Elbphilharmoniesse jm.  Tõnu Kaljuste on oma salvestiste eest pälvinud Grammy-auhinna, ICMA (rahvusvahelise klassikalise muusika auhinna), Diapason d’Ori jm. Eesti Filharmoonia Kammerkoor valiti hiljuti lisaks aastate jooksul võidetud plaadiauhindadele BBC Music Magazine’i poolt kümne parima koori hulka maailmas. EFK, TKO ja Tõnu Kaljuste ühiselt salvestatud CD-plaat Arvo Pärt «Da pacem» on pälvinud Grammy-auhinna.

Kontserdi «Jõul» korraldavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinn Filharmoonia.

Hoolime kõigi tervisest ja palume kanda maski ning korraldajate poolt on kontserdil olemas desinfitseerimisvahendid. Kontserdile on saadaval piiratud hulk pileteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles