Ants Orase nimelise kirjanduskriitika auhinna pälvis tänavu Märt Väljataga

Kultuuritoimetus
Copy
Vikerkaare peatoimetaja Märt Väljataga.
Vikerkaare peatoimetaja Märt Väljataga. Foto: Erik Prozes / Postimees

Täna kuulutati välja Ants Orase nimelise kirjanduskriitika auhinna kuues laureaat. Preemia pälvis Märt Väljataga arvustus «Johanneste ilmutused» (Sirp, 25. IX 2020), kus on vaatluse all Johannes Semperi ja Johannes Barbaruse kirjavahetus («Euroopa, esteedid ja elulähedus. Semperi ja Barbaruse kirjavahetus 1911–1940» (I–II), koostaja Paul Rummo).

Žürii hinnangul on Märt Väljataga laia haardega päevakriitik: ta tunneb hästi nii eesti kirjanduslugu kui maailmakirjandust, filosoofilisi süsteeme ja värsiõpetuse nüansse, kuid samas ei jää võidutekstis ega teisteski arvustustes konteksti liialt kinni, vaid on tähelepanelik, kriitiline ja detailne lugeja. «Johanneste ilmutused» esindab Väljataga haaret ja seosteloomet aga iseäranis eredalt.

SA Kultuurileht väljaannete toimetajate asutatud auhind määratakse ühe aasta jooksul (oktoobri lõpust oktoobri lõpuni) eesti keeles ilmunud kirjandusteos(t)e kohta avaldatud parima arvustuse või ülevaate autorile. Auhinna suurus on 2000 eurot ning see pärineb Eesti Kultuurkapitalilt. Žüriisse kuulusid Hanna Linda Korp, Brita Melts, Indrek Mesikepp, Kajar Pruul ja Maia Tammjärv.

Ants Orase nimelise kirjanduskriitika auhinna on varasematel aastatel pälvinud Johanna Ross, Hasso Krull, Berk Vaher, Elle-Mari Talivee ja Tiit Hennoste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles