Mihkel Raua raamat püsib tipus (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Mihkel Raud, «Võtku homme mind või saatan». 
Mihkel Raud, «Võtku homme mind või saatan». Foto: Raamat

Mihkel Raua «Võtku homme mind või saatan» on kirjutatud tüüpilises mihkelraualikus stiilis väga mahlaka keelepruugi ja kohati lausa ehmatava avameelsusega. Ja kuigi autor ise ütleb, et ta kirjutas selle raamatu meestele aga ta usub, et seda loevad peamiselt naised, siis raamatu müügiedu näitab pigem seda, et raamatu on ühtviisi hästi omaks võtnud mõlema soo esindajad.

Seda tõestab kõige paremini ehk fakt, et «Võtku homme mind või saatan», mis ilmus oktoobri viimasel nädalal, on alates oma ilmumisest kuni siiani trooninud nii Apollo kui ka Rahva Raamatu müügiedetabelite tipus. «Esimese hooga ei tulegi meelde, millal viimati mõni raamat nii pikalt edetabelites juhtpositsiooni hoidis,» nendib Valdo Randpere kirjastusest KAVA, mis andis välja Raua menuki.

Kirjastuse asutajad on Kalle Muuli ja Valdo Randpere ning nende eesnimedest tuli ka kirjastusele tema nimi – KAVA Kirjastus.

Mihkel Raud ise arvab oma raamatu edukuse põhjustest nii: «Kui Kalle ja Valdo mulle aasta eest ettepaneku tegid suhteraamat kirjutada, olin tegelikult päris üllatunud. Eelkõige seetõttu, et oma isiklikust elust tulenevalt olin juba mõnda aega mõtteid mõlgutanud selline raamat paberile panna. Ja siis tulid Kalle ja Valdo ja sõnastasid selle, mis mu endagi hinges kripeldas. See oli täpselt see müks seljale, mis pani mind otsustama. Nägin suhteraamatu kirjutamises ühest küljest väljundit omaenese valule ja nõutusele, teisest küljest olin kindel, et ma ei ole kaugeltki üksi selliste probleemide küüsis. Inimene on inimene ainult suheldes. Ja kõigis meie suhetes on nii paremaid kui halvemaid momente, õnnestumisi ja ebaõnnestumisi. Kes meist ei tahaks oma suhete kvaliteeti parandada? Kirjutasin selle raamatu südamest ja mul on hea meel nentida, et mu töö vili on vist jõudnud ka lugejate südamesse».

KAVA Kirjastus on üks Eesti nooremaid kirjastusi – loodud aastal 2017. Esimene raamat sellelt kirjastuselt oli Kalle Muuli ja Helen Sule «Reketiga tüdruk. Kaia Kanepi teekond Ameerika mägedel», millest sai 2017.aasta lugejate lemmik.

Kirjastuselt on pärast 2017.aastat igal aastal ilmunud 1-2 raamatut, mis kõik lugejate poolt hästi vastu võetud. Kaja Kallase «MEP», Sulev Vedleri «Pestud miljonid», Paavo Kangru «Mängur» on mõned näited kirjastuselt ilmunud raamatute kohta.

Kalle Muuli on eelkõige tuntud ajakirjaniku ja kirjanikuna. Tema sulest on varasemalt ilmunud näiteks kõrgelt hinnatud Eesti lähiajalugu käsitlevad «Isamaa tagatuba» ja «Vabariigi sünnimärgid».

Valdo Randpere on ettevõtja ja poliitik.

2020.aasta tõotab KAVA Kirjastuse jaoks eriti õnnestunuks kujuneda. Sügise hakul ilmus Kalle Muuli kirjutatud «Artur Sirgu elu ja surm». Huvitaval, et mitte öelda imelikul kombel on see esimene Artur Sirgust kirjutatud elulooraamat. Paljud raamatud ja uurimused, mis käsitlevad 30-ndate aastate Eesti poliitilist elu ja kirjeldavad näiteks Konstantin Pätsi tegevust, keerlevad suuresti just ümber Artur Sirgu isiku. Ometigi puudus siiani selle nii mõjuka omaaegse poliitikataeva kirkaima tähe terviklik eluloo käsitlus. Selle lünga täitis Kalle Muuli oma raamatuga ja pälvis selle eest ohtrasti kiidusõnu nii ajaloolaste kui kirjanike käest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles