Vabamu kogub nõukaaja jõulufotosid

Kultuuritoimetus
Copy
Vabamu kogub nõukaaja jõulufotosid.
Vabamu kogub nõukaaja jõulufotosid. Foto: Vabamu

Vabamu algatas nõukaaegsete jõulufotode kogumisaktsiooni, mille eesmärgiks on leida tõendusmaterjali jõulude tähistamisest keerulisel nõukogude okupatsiooni ajal. Kogumisaktsioon kestab 27. detsembrini, misjärel pannakse saadetud fotode paremik üles Vabamu Facebooki lehele.

Jõulude tähistamise kombed on ajas muutunud. Me teame, et esimese Eesti Vabariigi ajal käidi jõulude ajal kindlasti kirikus. Nõukaajal olid jõulud kui kiriklik püha keelatud, kuid neid tähistati siiski. Vargsi toodi tuppa kuusk, valmistati traditsioonilisi pühade toite, oodati jõuluvana, lauldi jõululaule või kuulati neid Ameerika Hääle vahendusel raadiost. Taasiseseisvunud Eestis on jõulud taas au sees, kuid need pole enam niivõrd kiriklikud pühad, vaid rohkem perega kokkusaamise ja kokkuhoidmise pühad. 

Vabamu tegevjuht Keiu Telve: «Alanud kogumisaktsiooniga soovime, et inimesed vaataksid läbi oma fotokogud ning saadaksid meile pilte, mis ilmestaksid hästi seda, kui teistmoodi või kui erilised olid nõukaaja vargsi peetud jõulud. Oodatud on fotod erilistest jõuluvanadest, jõulukuuskedest, jõulumängudest, kaunistustest jne.»

«Kui vaadata teatele lisatud fotot, siis sellelt on näha jõulumees, kes pigem näeb välja nagu päkapikk või jõulusokk. See viitab sellele, et ka veel 30–40 aastat tagasi ei olnud iseenesestmõistetav, et jõuluvana kandis punast kuube ja mütsi. Aga milline ta siis oli, mida ta lastele rääkis, kas tal oli puusal vits või ainult kingikott? See ja kõik muu nõukaaja jõuludega seonduv on info, mida kõige paremini ilmestavadki vanad fotod, mida me inimestel saata palume,» lisas Telve.

Vabamu kogub fotosid digitaalsel kujul. Selleks võib teha paberkandjal fotost mobiiliga või skanneriga võimalikult hea kvaliteediga koopia ning edastada see koos kommentaariga aadressile info@vabamu.ee.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles