Eesti kunstnik kandideerib olulisele Briti filmiauhinnale

Kultuuritoimetus
Copy
"Alljumalad", düstoopiline Euroopa.
"Alljumalad", düstoopiline Euroopa. Foto: Filmikaader

Ulmedraama «Alljumalad» (Undergods) valmis Ühendkuningriigi, Belgia, Eesti, Serbia ja Rootsi ühistööna ja jõudis esmakordselt Eesti publiku ette tänavu novembri lõpus PÖFFi raames. Filmi visuaalse poole loomise juures olulist rolli mänginud Eesti concept artist Elo Soode kandideerib oma tööga «Alljumalate» juures Briti Sõltumatule Filmiauhinnale ehk BIFAle, jagades nominatsiooni kunstnik Marketa Kornikovaga.

Filmi Eesti-poolne kaasprodutsent on Katrin Kissa tootjafirmast Homeless Bob Production. «See nominatsioon on filmile ja Elole väga suur tunnustus. Concept artist'il on filmi loomise juures sageli võtmeroll. Ta visualiseerib enne võtteid režissööri, kunstniku ja operaatori ideed ning tema detailsete kavandite põhjal luuakse filmile võttekeskkonnad. «Alljumalate» juures on raske Soode rolli üle hinnata. Tema loodud on suur hulk linnamaastike visioone, mis arvutianimatsioonide abil ekraanile jõudsid. Ta kujundas mitu keskkonda Eesti põhjal ja nii võib filmis näha nii Lasnamäge kui Narva Kreenholmi. Märgiline on, et filmi teinegi BIFA nominatsioon, parimate visuaalsete efektide eest, on seotud Elo Soode tööga,» selgitas filmi kaasprodutsent Katrin Kissa.

«Alljumalad» (Undergods, 2020).
«Alljumalad» (Undergods, 2020). Foto: PÖFF

Lisaks Soodele mängis «Alljumalate» loomise juures tähtsat rolli ka Eesti grimmikunstnik Kaire Hendrikson. Filmis teeb episoodilises rollis kaasa näitleja Katariina Unt.

«Alljumalad» on hispaania juurtega režissööri Chino Moya debüütfilm, mis on üles võetud nii Serbias kui Eestis. See on kogumik tumedalt koomilisi, sürreaalseid lugusid lootusetutest inimestest ja nende traagilistest äpardustest. Režissöör ise on linateost kirjeldanud kui katkematut retke läbi inimlike nõrkuste ja ettemääratud ebaõnne.

Filmis mängivad Oscariga pärjatud «Sauli pojas» peategelast kehastanud Ungari näitleja Géza Röhrig, sarjast «Peaky Blinders» tuntud Jan Bijvoet ja Ned Dennehy, kassahitis «Rogue One: Tähesõdade lugu» kaasa teinud Michael Gould ja veel mitu rahvusvaheliselt tuntud staari.

Elo Soode on filmikunstnik ja concept artist. Ta on lõpetanud 2008. aastal Eesti Kunstiakadeemia stsenograafia osakonna ning 2014. aastal National Film and TV Schooli (Suurbritannia) filmikunstniku erialal. Soode varasemate tööde hulka kuuluvad muu hulgas mängufilmid «Paddington 2» (2017), «Häving» (2018) ning telesarjad «Tšernobõl» (2019) ja «Suur» (2020).

BIFA on filmiauhind, mida antakse välja 1998. aastast, et väärtustada sõltumatult rahastatud Briti filme ja filmitegijaid. 2021. aastal antakse auhinnad kätte 21. veebruaril.

«Alljumalad» jõuab Eesti kinolevisse aprillis 2021. Filmi valmimist toetasid Kultuurkapital ja Eesti Filmi Instituut.

BIFA nominatsiooonid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles