Ilmunud on idakiriku pärimust tutvustav raamat

Kultuuritoimetus
Copy
Rafael (Noica), «Vestlused kloostris».
Rafael (Noica), «Vestlused kloostris». Foto: Raamat

Arvo Pärdi Keskuse väljaandena on ilmunud munkpreester Rafael (Noica) «Vestlused kloostris», mis põhineb isa Rafaeli avalikel vestlustel Inglismaal Essexis püha Ristija Johannese kloostris. Isa Rafaeli loenguid võib käsitleda omamoodi sissejuhatusena Athose püha Siluani ja püha Sofroni vaimupärandi juurde.

1942. aastal Rumeenias tuntud filosoofi Constantin Noica peres sündinud isa Rafael (Răsvan Noica) kohtus oma vaimsete otsingute teel Essexi Ristija Johannese kloostri asutaja, isa Sofroniga, kelle kõrval veetis ta üle kolmekümne aasta. Praegu elab isa Rafael erakuna Lääne-Karpaatia mägede vaikuses.

«See, millest isa Rafael siin räägib, on üks iidne tõe otsimise ja tundmise traditsioon, mis on suurem kui tema ja ta õpetaja ning mida on põlvest põlve edasi antud,» ütleb raamatu eessõnas teoloog Tauri Tölpt ja jätkab: «See tõe otsing ja tunnetamine on seega sisuliselt üks armastuslugu. See on lugu tõest kui igavesest ja kadumatust jumalikust armastussuhtest, mille isa Rafael tundis ära püha Sofroni elus ning mis pani ka teda ennast avama, armuma ning tahtma oma elu sellisel viisil elada.»

Mõte avaldada isa Rafaeli vestlused eestikeelse raamatuna tuli Pärtide perekonnalt, kelle tutvus kloostri asutaja, isa Sofroni ja tema abilise, isa Rafaeliga kasvas üle kümne aasta kestnud tihedaks ja lähedaseks suhtluseks. Arvo ja Nora Pärt meenutavad armastuse ja tänuga isa Rafaeli, kelle vaimne teekond on kantud erakordsest sisemisest soojusest, ehedusest ja vabadusest.

Raamatu on tõlkinud Marrit Andrejeva ja kujundanud Angelika Schneider. Raamatut ilmestavate fotode hulgas leidub Essexi Ristija Johannese kloostri vaateid ja portreefotosid.

Raamat on saadaval Arvo Pärdi Keskuse e-poes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles