14 noort Eesti kunstnikku võistlevad rahvusvahelise konkursi publikupreemia nimel

Kultuuritoimetus
Copy
Series of Photo Objects (2020).
Series of Photo Objects (2020). Foto: Maris Karjatse

Sel aastal juba viiendat korda toimuvast Põhjamaade ja Baltikumi Noore Kunstniku Auhinna konkursist võtab osa 14 noort Eesti kunstnikku, kes võistlevad kuni 20. detsembrini publikupreemia nimel. Oma lemmikteosele saab anda hääle konkursi veebilehel NBYAA.eu, kus on üleval kõik võistlustules osalevad pea 300 tööd 77 kunstnikult Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest.

Põhjamaade ja Baltikumi Noore Kunstniku Auhind (Nordic & Baltic Young Artist Award) on ainulaadne rahvusvaheline konkurss, mis pöörab tähelepanu äsja bakalaureuse või magistriõpingud lõpetanud ja karjääri alustavatele kunstnikele. Sel aastal osaleb konkursil kokku 77 kunstnikku: 14 Eestist, 17 Soomest, 15 Lätist ja 31 Leedust. 

Konkursi ühe algataja, kaasaegse kunsti keskkonna NOAR.eu eestvedaja Andra Orni sõnul on ettevõtmine viie aasta jooksul tutvustanud publikule sadu noori kunstnikke. «Tänaseks juba traditsiooniliselt toimuv Põhjamaade Baltikumi ja Noore Kunstniku konkurss pakub võimaluse publikul tutvuda värske loominguga, võrrelda, mis toimub lähinaabrite kunstimaastikul ning avastada noori talente, kelle tegemistel tulevikus silma peal hoida,» selgitab Orn.

Noorte kunstnike endi seas on Orni sõnul konkurss väga oodatud, sest lisaks teoste laiemale publikule tutvustamisele võib nende looming konkursi käigus jääda silma ka rahvusvahelisel areenil tegutsevatele galeristidele ja kuraatoritele, mis võib omakorda tähendada huvitavaid koostööprojekte ja võimalusi tulevikus.

«Tasub võtta veidi aega ja uurida lähemalt, milliste küsimustega noored kunstnikud tegelevad,» julgustab Orn. «Mitmeid aastaid olnud konkursitöödes läbivaks teemaks looduskeskkonna säilimine ning sel aastal tugevalt ühiskonda raputanud koroonaepideemia leiab käsitlust pigem poeetilisest lähtepunktist. Kuigi tehnikatest on konkursil kõige enam maalikunst ligi 90 teosega, siis Eesti noored talendid on eelkõige tulnud konkursile põnevate installatsioonidega,» täiendas Orn. Klassikaliste maalide ja joonistuse kõrval on võistlusel esindatud skulptuurid, videoprojektid ja performance’id.

Publikuhääletus kestab kuni 20. detsembrini veebilehel NBYAA.eu, kus on võimalik tutvuda kõigi konkursil osalevate noorte kunstnike ja nende teostega. Kõige enam hääli kogunud kunstnik pälvib konkursi publikupreemia väärtuses 500 eurot.

Lisaks publikupreemiale annab Põhjamaade ja Baltikumi Noore Kunstniku Auhinna rahvusvaheline žürii välja konkursi Grand Prix' ja maalipreemia. Grand Prix' võitja pälvib 2000-eurose rahalise preemia. Maalipreemia laureaati tunnustatakse 1000-eurose rahalise preemiaga ning koostöös Fotografiska Tallinnaga antakse välja ka fotopreemia. 

2016. aastal algatatud ning kaasaegse kunsti keskkonna NOAR.eu, Nordic Baltic Art Center NOBA ja regiooni kunstiülikoolide poolt  korraldatav ainulaadne konkurss annab noortele kunstnikele kiirema stardi professionaalsele karjäärile ning pakub samas kunstihuvilistele tervikliku võimaluse avastada lähiriikide talente. Eelmisel aastal pälvis konkursi Grand Prix' Rag Elnyg Soomest, publikupreemia Rasuole Jautakyte Leedust, maalipreemia Janis Šneiders Lätist ning Fotografiska Tallinna välja pandud fotopreemia Ignas Pavliukevičius Leedust.

Tutvu konkursitöödega ja anna oma hääl lehel nbyaa.eu!

Valik Eesti noorte kunstnike töid, mis osalevad Põhjamaade ja Baltikumi Noore Kunstniku Auhinna konkursil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles