Eesti džässitari Jaapanis laineid löönud album jõuab lõpuks ka kodupublikuni

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti džässlaulja ja helilooja Susanna Aleksandra.
Eesti džässlaulja ja helilooja Susanna Aleksandra. Foto: Kateriine Krigul

Eesti džässilaulja ja helilooja Susanna Aleksandra ning Soome tipp-pianisti Joonas Haavisto koostöös valminud album avaldati Jaapanis juba möödunud märtsis, kuid jaanuaris jõuab põhjala tippartistide album «The Siren» lõpuks ka kodupublikuni. Muusik ja Eesti džässiskeene vedur Reigo Ahven peab albumit vokaaljazz'i Grammy vääriliseks. Albumit on võimalik ka eeltellida, toetades projekti Hooandja portaali kaudu.

Susanna Aleksandra sõnul on muusika lahutamatu osa tema isiklikust kujunemisloost. «Muusika on mulle õpetanud lahkust ja leplikkust ning andnud julgust võtta riske ja eksperimenteerida. Laulmine, helilooming ning sõnade kirjutamine aitavad mul maailmas orienteeruda ja end väljendada,» ütleb Susanna Aleksandra.

Albumil «The Siren» on peamiselt artisti originaallooming, mis inspireeritud džäss-, popp- ja folkmuusikast. «Oma muusikas soovin alati jutustada lugusid, mis ühel või teisel moel peegeldavad ka minu isiklikku kasvu ja erinevaid eluhetki – avada end kuulajale nii artisti kui ka inimesena,» lisab Susanna Aleksandra.

Muusiku, saatejuhi ning Eesti jazz-skeene veduri Reigo Ahvena hinnangul tõestab «The Siren», et Susanna Aleksandra on vaatamata noorusele väljakujunenud artist. «Susanna muusikat kuulates pole enam tarvis ega isegi võimalik analüüsida vokaalset tehnikat või sõnumi usutavust. Julgen väita, et artist kanaliseeribki Muusikat suure algustähega, tõustes kõrgemale muusikuelu argisusest ja viies kuulaja rändama enda valitud radadele – olgu selleks kaunid südatalviselt jäätunud Eesti rannad (The Siren), New York City Greenwich Village põiktänavad (Your Path) või Pedra Do Sal favelatrepid Rio De Janeiros (Summer Came Early). Albumi muusika, seaded ja ka selle salvestusi iseloomustavad kristallselged otsused ei jäta kahtlustki: Eesti pole vokaaljazz'i Grammyle olnud kunagi lähemal kui «The Sireniga»,» jätkub Ahvenal albumile ohtralt kiidusõnu.

Albumi arvustused on ilmunud arvukates Jaapani väljaannetes ning jazz-portaali Mikiki kriitik Eisuke Sato hinnangul on Susanna Aleksandra hääl elegantne ja tema scat'il justkui tiivad – kord sensuaalne, kord vaoshoitud, ning see on kriitiku sõnul märk professionaalsusest. «Susanna suudab oma häälega vaigistada maailma, nii et on kuulda nööpnõela kukkumist. Seda suudavad vähesed artistid,» on öelnud helilooja ja poliitik Imre Sooäär.

Algselt plaadifirma Blue Gleam tellimusel valminud jazz-album ilmus Jaapanis pealkirjaga «Souls of the Night», kuid rahvusvaheliselt avaldatakse see nime all «The Siren». Lisaks Susanna Aleksandrale musitseerivad albumil Soome tippmuusikud Joonas Haavisto klaveril, Joonas Tuuri kontrabassil ning Ville Pynssi trummidel. Jaanuari alguses ilmub albumilt ka esimene singel «The Love Song», mis kätkeb endas popmuusika ja jazz'i mõjutusi.

«The Siren» esitluskontserdid toimuvad Narva ja Tallinna Philly Joe’si džässiklubides 20. ning 21. jaanuaril. Ametlikult jõuab album müügile 29. jaanuaril, kuid seda on võimalik osta ka eelmüügist, toetades projekti Hooandja keskkonnas. Lisaks CDdele ilmub album ka piiratud koguses vinüülplaatidel. Albumi avaldab Soome plaadifirma Eclipse Finland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles