Ilmus mahukas eesti nüüdisulme antoloogia

Kultuuritoimetus
Copy
«Eesti ulme XXI sajandil».
«Eesti ulme XXI sajandil». Foto: Raamat

Kirjastus Viiking andis välja ulmespetsialist Raul Sulbi koostatud massiivse eesti nüüdisulme antoloogia «Eesti ulme XXI sajandil», mis on mõtteliseks järjeks 2002. aastal ilmunud «Eesti ulme antoloogiale».

«Kui Varrakus 2002. aastal ilmunud koguteos püüdis kaardistada eesti žanriulme sündi aastail 1985–2000, siis nüüdne antoloogia tutvustab läbi lühiproosa eesti ulme arengut käesoleva sajandi kahel esimesel kümnendil,» selgitas raamatu koostaja.

Kui 1990ndate eesti ulmes ja seda kajastanud antoloogias domineeris valdavalt lühijutt, siis sel sajandil on selgeks dominandiks kujunenud pikemad jutustused ja lühiromaanid, mis moodustavad ka seekordse valimiku raskuskeskme. See vormimuutus seletab ka raamatu suurt mahtu – ligi 750 lehekülge.

Nii nagu «Eesti ulme antoloogia» defineeris 1990ndate eesti žanriulme autorite põlvkonna, püüab ka käesolev tekstikogu teha defineerimiskatse viimase kahe kümnendi eesti ulme lühiproosa autorite põlvkonnast. «Kummalisel kombel on kattuvaid autoreid kahes raamatus vaid neli – Veiko Belials, Indrek Hargla, Karen Orlau ja Siim Veskimees,» märkis Sulbi.

Lisaks neile on antoloogias oma tekstidega esindatud veel Meelis Friedenthal, Hiram, Joel Jans, Triinu Meres, Kristjan Sander, André Trinity, Heinrich Weinberg ja mitmed teised auhinnatud eesti ulmeautorid.

«Temaatiliselt viivad need lood meid alternatiivajaloolisse 13. sajandi Eestisse ja kaugtuleviku postapokalüptilistele maastikele, kaugetesse galaktikatesse, kosmosejaamadesse ja võõrastele planeetidele, ajas minevikku ja tulevikku, düstoopiaühiskondadesse ja varakeskaja viikingite karmi maailma,» tutvustas raamatu koostaja.

Valimiku kokku pannud ja põhjaliku järelsõnaga varustanud Raul Sulbi on aidanud Eesti ulmeelu ja fantastilist kirjasõna kujundada juba 1990ndate keskpaigast alates. Ülikoolis ajalugu õppinud ja aastaid ajakirjanikuna töötanud literaadina on ta koostanud kümneid ulmeantoloogiaid ja autorikogumikke, kirjutanud sadu järelsõnu, autoritutvustusi ning retsensioone. Äsja ilmus kirjastuses Fantaasia tema ulmeajaloo alaste artiklite ja retsensioonide valikkogu «Terra Fantastica kartograafid. Kirjandusloolisi artikleid ja kriitikat 1995–2020».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles