Suri kontsertpianist ja muusikapedagoog Eevi Ross

Kultuuritoimetus
Copy
Eevi Ross.
Eevi Ross. Foto: Ervin Pabbo

30. detsembril lahkus 86-aastasena tunnustatud konsertpianist ja pedagoog Eevi Ross (1.01.1934–30.12.2020).

Tartus sündinud ja imelapseks peetud Eevi Ross (sünd. Torpats) alustas klaveriõpinguid 9. aastaselt Tartu Kõrgemas Muusikakoolis. Ta lõpetas 1952. aastal Tallinna Muusikakooli Erna Saare klaveriklassis ning 1957. aastal Tallinna Riikliku Konservatooriumi professor Bruno Lukki klaveriklassis.

Esimese soolokontserdi andis Eevi Ross 1958. aastal Estonia kontserdisaalis. Lisaks soolokontsertite andmisele töötas ta Estonia teatri kontsertmeistrina ja esines Eesti Riiklikus Filharmoonias solisti ja ansamblipartnerina.

Rossi peamiseks ansamblipartneriks sai tema abikaasa, klarnetist, dirigent ja arranžeerija Aleksander Rjabov, kellega koos asutati 1976. aastal klassikalise muusika ja džässi fusiooni viljelev ansambel Synthesis. Aastani 1982 tegutsenud ansambel esitas eri ajastute ja stiilide muusikat, tutvustas eesti heliloojate loomingut ning salvestas muu hulgas Eesti Raadiole Ester Mägi «Dialoogid» ja Heino Jürisalu II kvinteti Honeggeri «Rapsoodia». 1983. aastal ilmus LP «Dialogues» (Melodija).

1980. aastate lõpul algas Eevi Rossi koostöö soome klassikalise muusika tippu kuuluvate lauljatega nagu Taru Valjakka, Harry Dahlström, Erna Spoorenberg, Johanna Tuomi jpt.

Eevi Ross oli ka armastatud pedagoog. Aastatel 1950–2000 töötas ta Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis klaverisaatja, erialaõpetaja ning kammeransambli õppejõuna ning andis meistrikursusi lisaks Eestile ka Soomes. Ta on ka koostanud ja produtseerinud CD-sid ansambli Synthesis ning Aleksander Rjabovi džässiansambli salvestustest.

Eevi Ross oli Eesti Interpreetide Liidu liige ja Eesti Klaveriõpetajate Ühingu liige.

Pianistina oli ta tegev kõrge eani, viimastel aastatel oli tema kava «Soovikontsert armastatud klaverimuusika» väga populaarne muusikakoolides. Viimati andis Evi Ross soolokontserdi 1. juulil 2014 Kadrioru lossis.

Eevi Rossi jäävad leinama tütar, endine raadiohääl Kadi Veldi ning džässlauljatarist tütretütar Susanna Aleksandra Veldi. Eevi Rossi ärasaatmine toimub 9. jaanuaril kell 14 Tallinnas Jaani kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles