Viljandis Rüki galeriis on avatud Kadri Toomi isikunäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Kadri Toom. Tormine metall. 2020.
Kadri Toom. Tormine metall. 2020. Foto: Repro

Viljandis Rüki galeriis on alates reedest, 8. jaanuarist avatud Kadri Toomi isikunäitus «Pakendatud linnad», mis koondab kunstniku graafilisi töid ja ruumiinstallatsiooni, mis peegeldavad kiirelt kasvavate linnade uusarendusprojekte. Näitus jääb avatuks 13. veebruarini.

Töödesse on salvestunud jõuliselt turundatud linnastruktuurid, majade pakendatud skeletid, linnaruumi müstika ja utoopia. Kunstnik jälgib visuaalseid kihistusi uhiuutes linnaosades. Ehitusbuumi valguses tuleb nähtavale mentaliteet «kiiresti ja rohkem» ning võimalikult tihe täisehitus.

Pooleliolevate majade vaikelu ja valmimist jälgides on tekkinud visuaalid, mis kõnelevad kummastusest, tühjusest, suletusest, kordusest ja vaikusest. Märkamata ei jää ka võimu ja raha kohalolu, jõu ja jõudluse vahekorrad, korrastatus, ühetaolisus ning kalkuleeritus.

Kadri Toom (sündinud 1984) on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli maalingute osakonna ja Eesti Kunstiakadeemia graafika osakonna magistrantuuri. Pärast õpinguid on ta viibinud erinevates residentuurides, osalenud mitmetes rahvusvahelistes kunstiprojektides ja töötubades. Isiknäitusi on tal lisaks Eestile olnud Lätis, Šveitsis, Tšehhis.

Kunstnikku paeluvad teemad, mis on seotud vaikuse, tühjuse ning hetkelisusega. Ta miksib oma loomingus erinevaid tehnikaid ja materjale. Viimastel aastatel on tema looming keskendunud eksperimentaalse graafika valdkonda. Kadri Toom kuulub Eesti Kunstnike Liitu ja Eesti Vabagraafikute Ühendusse.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Rüki galerii (Tartu tn 7c, Viljandi) on avatud teisipäevast reedeni kell 11–17 ja laupäeval 11–15. Sissepääs tasuta. Rüki galerii on kaasaegse kunsti näituse- ja müügigalerii Viljandi vanalinnas, mille eesmärk on tutvustada Eesti professionaalsete kunstnike loomingut nii kohalikele kui külalistele Eestist ja mujalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles