Eesti Kontsert alustab oma 80. sünnipäeva-aastat Pärnu kontserdimajast

Kultuuritoimetus
Copy
Tanel Eiko Novikov
Tanel Eiko Novikov Foto: Silver Tõnisson

Kolmapäeval, 13. jaanuaril astub Pärnu kontserdimaja lavale löökpilliduo Tanel Eiko Novikov ja Heigo Rosin. Sellest muusikaduellist saab alguse Eesti Kontserdi 80. sünnipäeva-aasta, mis kulmineerub kevadel sünnipäevakontserdiga.

Et Estonia kontserdisaal on koroonapiirangute tõttu jätkuvalt suletud, alustab Eesti Kontsert 2021. aasta kevadhooaega Pärnust. Noored löökpillivirtuoosid Heigo Rosin ja Tanel Eiko Novikov on laval ühises kontserdikavas, milles kaasatud instrumentaarium on muljet avaldav: laval on kaks marimbat ja kaks vibrafoni.

Koos maailma muusikavaramu raudvara hulka kuuluva Johann Sebastian Bachi teostega tuleb ettekandele tänapäevane uusromantiline ja eriliselt rikkaliku värvipaletiga muusika, mis kirjutatud spetsiaalselt, et rikastada löökpillide repertuaari. Publik saab osa Bachi 15 inventsioonist kõrvuti Nathan Daughtrey 15 eriilmelise lühipalaga põnevates kõlakombinatsioonides. Kehtivatest piirangutest tulenevalt rakendatakse 13. jaanuari kontserdil pisut tavatumat publikuasetust.

Estonia kontserdisaalis kõlab löökpilliduo kontsert «Songs of the Human Spirit» 28. veebruaril.

Sel aastal tähistab Eesti Kontsert oma 80 tegutsemisaasta juubelit. Ehkki Riikliku Filharmoonia, hilisema ENSV Riikliku Filharmoonia asutamisdokument allkirjastati 4. veebruaril 1941, jõuti esimese kontserdini Estonia kontserdisaalis 4. aprillil 1941, mil Estonia Teatri ja Ringhäälingu ühendatud orkestreid juhatasid filharmoonia asutajadirektor Paul Karp ja Olav Roots.

Eesti Kontserdi sünnipäevakontserdid toimuvad samuti kevadel – 27. mail Tartus Vanemuise kontserdimajas ja 28. mail Estonia kontserdisaalis, laval on Eesti Rahvusmeeskoor, Hortus Musicus ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Tegu on väärika, aga mitte surmtõsise ülevaatega Eesti suurima kontserdikorraldaja panusest meie muusikalukku läbi aastakümnete – eesti muusika ja eesti muusikute kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles