Raplas avatakse kohaliku Rotary klubi näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Rapla Rotary klubi näitus «Kunst on kodus».
Rapla Rotary klubi näitus «Kunst on kodus». Foto: Plakat

Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskuses (Tallinna mnt 3b) avatakse reedel, 15. jaanuaril kell 18 Rapla Rotary klubi näitus «Kunst on kodus», millel on eksponeeritud ligemale 50 pilti Rotary klubi liikmete kodu seintelt. Maalid, akvarellid ja graafika vähemtuntud ja tuntud kunstnikelt nagu Jüri Arrak, Malle Leis, Andrei Jegorov, Olev Soans, Evald Okas, Heitti Polli, Tõnis Laanemaa. Näituse kuraator on Valter Uusberg.

Ruve Schank Rapla Rotary’st kirjeldab näitust: «Rapla Rotary klubi kutsub üles väärtustama kunsti meie ümber, sealhulgas seda, mis meil kodus seintel või võiks sinna jõuda. Selleks on klubi liikmed toonud aastaid kodus vaid endale ja sõpradele vaadata olnud pildid avalikkusele uudistamiseks. Sisse juhatuseks. (Piltide sisse minek).

Kultuuriuudised on meil ikka viimases järjekorras. Olgu, sport on veel peale seda, aga erisaadete mahu poolest jääb kultuur spordile kindlalt alla. Kultuuri sees aga on kunst kardetavasti omakorda viimaste hulgas – sest ees on muusika, film ja teater. Isegi koorilaul ja rahvatants on eespool. Samas on kunst meie sõnatu saatja paljudes ühiskondlikes hoonetes ja kodudeski. Üks hea pilt võib anda päevaks esimese annuse energiat või stressirohke päeva järel maandada pingeid.

Muidugi on kunst ka elitaarne ja elab oma kunstisisest elu, mis ühelt poolt otsib enda piire ja seda, mille uuega rabada vaatajat või – võib-olla eelkõige – kaasvõistlejaid või kohtunikke-kriitikuid. Teisalt aga on kunst kindlasti tegija ka poliitilis-ideoloogilisel lahinguväljal, kui ühe pilguga saab aru, et on visatud tõsine kinnas. Meelde tuleb Priit Pärna karikatuur «Sitta kah» või Gustave Courbet’ maal «Elu läte». Teisalt võiks nimetada veel selliseid panoraamseid maale nagu Glazunovi «XX sajand» või «Tuhandeaastane Venemaa» või Pablo Picasso maal «Guernica». Seda rida võiks lõpmatuseni jätkata, aga vaevalt me oma kodus tahame pidada poliitilist dialoogi või saata teistele pereliikmetele või külalistele kodeeritud sõnumeid.

Kodus tahaksime ikka mõnusat meeleolu ja seda pakuvad nii maastikud, natüürmordid kui aktid, aga mõtiskluseks ja silmaringi avaradamiseks sobivad ka portreed või näiteks Soansi või Kaljo Põllu graafika või näiteks graafiline leht «Sisu ja vorm».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles