Peeter Langovitsi fotonäitus vaatab Pariisi 30 aasta eest

Kultuuritoimetus
Copy
Foto Peeter Langovitsi näituselt «Tagasivaade – Pariis 1991, 1992»
Foto Peeter Langovitsi näituselt «Tagasivaade – Pariis 1991, 1992» Foto: Peeter Langovits

Peeter Langovitsi fotonäitus «Tagasivaade – Pariis 1991, 1992» on koostöös Prantsuse Instituudiga pühendatud Eesti-Prantsuse diplomaatiliste suhete 100. aastapäevale, mida tähistatakse 26. jaanuaril 2021. Eksponeeritud fotod kujutavad Pariisi ning emotsioone sellest linnast eestlaste jaoks märgilisel perioodil – vahetult pärast iseseisvuse taastamist, kui piirid avanesid. Näitus on avatud Viimsi raamatukogus kuni 28.02.2021.

Peeter Langovits avab näitust nõnda:

«Olen hingelt tänavafotograaf, elujäädvustaja, kes – püüdes osaleda märkamatult vaatlejana kirevas ja kordumatus tänavateatris – otsib hetki, mis väljendaks minu suhet ümbritsevaga. Ammune unistus oli külastada Pariisi, suurlinna, millest olin näinud palju suurepäraseid jäädvustusi fotokunstiklassikutelt. Hinges oli soov tunnetada metropoli argirütmi, nautida hetkekski seal valitsevat atmosfääri. Pärast Eesti taasiseseisvumist sattusin Pariisi kahel järjestikusel aastal detsembrikuistel tööreisidel ning töövälisel ajal tutvusin linnaga seal sihitult ringi uidates, jäädvustades kõike, mis meeli erutas. Nii arhitektuuri kui inimesi tänaval, argisituatsioone ja kõige tavalisemaid asju. Kuigi olen ka hiljem Pariisis viibinud, mõjub toona jäädvustatu erilisena – need olid esmaemotsioonid, see oli sõõm vabadusest, mulle võõrast ja lõputuna tunduvast keskkonnast.

Foto Peeter Langovitsi näituselt «Tagasivaade – Pariis 1991, 1992»
Foto Peeter Langovitsi näituselt «Tagasivaade – Pariis 1991, 1992» Foto: Peeter Langovits

Osa pildistatust leidis kasutust 1994. aastal Pärnus, mil Prantsuse saatkonna toetusel sai Chaplini keskuses teoks kolme autori ühisnäitus «Pärnu – Pariis». Koos Mark Soosaare ja Henn Soodlaga pakkusime omi visioone kahest nii erinevast linnast.

Lugedes hiljuti Tõnu Õnnepalu raamatut «Pariis», kus autor kirjeldab muutusi, mis selles linnas 25 aasta jooksul on toimunud, meenusid mulle kaadrid, mida seal umbes samal ajal jäädvustasin. Tundsin, et fotod olid jäänud teenimatult karpidesse riiulile tolmuma. Toona vaid ainueksemplaridena kopeeritud ligi 400 fotot on praeguseks osake lähiajaloost. Idee koostada nüüd, 2020. aastal retrospektiiv Pariisist sobis hästi täiendama näitusesarja «Tagasivaade», mida olen viimastel aastatel korraldanud. Enda rõõmuks avastasin näituse komplekteerimisel, et pildipakis praktiliselt puudusid lavastatud ülesvõtted! Neist anonüümsetest argistest kildudest sai kokku kirju fragmentaarium Pariisi paikadest, kuhu lühikese aja jooksul jõudsin. Ma ei tee siin suuri üldistusi ei Pariisist ega prantslastest, pigem pakun näitusega äratundmisrõõmu ja võimalusi märgata aastatega toimunud muutusi, aga ka sedagi, et turistimagnetite kõrval võib leida palju põnevat.»

Näitus sai teoks tänu Prantsuse Instituudile Eestis, Juhan Kuusi Dokfoto Keskusele ning Digifoto OÜ-le.

Tagasivaatenäitus Pariisist on pühendatud Eesti-Prantsuse diplomaatiliste suhete 100. aastapäevale. 26. jaanuaril 1921 otsustasid Pariisis Entente´i Kõrgema Nõukogu liikmed Prantsusmaa, Itaalia, Suurbritannia, Jaapan ja Belgia tunnustada Eesti ja Läti Vabariiki de jure.

Väljapanekule pakub lisa Peeter Langovitsi tütre Greesi Desiree Langovitsi samal ajal Viimsi Raamatukogus eksponeeritav fotonäitus «hipstaROME».

Viimsi raamatukogu on avatud E-R 10-20, L-P 10-16. Iga kuu viimasel reedel suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles