Endla Teatrigaleriis avatakse Pärnu Fotofest 2021 raames kolm näitust

Kultuuritoimetus
Copy
Anonymous Boh / Devil Girl näitus „ALIEN NATION“.
Anonymous Boh / Devil Girl näitus „ALIEN NATION“. Foto: Al Paldrok

Pärnu Fotofest 2021 raames avatakse 21. jaanuaril algusega kell 16.30 Endla Teatrigaleriis F8/10 fotonäitus «NIHKES». Kohe pärast seda avatakse Endla Küüni galeriis Pärnu Kunstidekooli õpilaste näitus «MUTATSIOONID», juhendaja Andres Adamson ja Endla Teatrikohvikus Anonymous Boh / Devil Girl näitus «ALIEN NATION». Näitused jäävad avatuks 20. veebruarini.

Kuna praegune pandeemiaaeg on osutunud proovikiviks mitte ainult fotograafiat harrastavate kunstnike jaoks, vaid ka paljudele teistele loomingulistele inimestele, on ikkagi loomuomane, et otsitakse uusi mooduseid, kuidas ennast väljendada ja suhelda. Foto kui eneseväljendus- ja suhtlusvahend on selleks suurepärane näide.

Mida mõeldakse võõrandumise all? Mis meist kaugeneb ja mis meile võõraks jääb? See ongi, mille üle F8 liikmed on asunud mõtisklema. Kindlaid vastuseid ei anta, pigem kutsutakse kaasa mõtlema kuidas  olukorraga millesse oleme sattunud toime tulla. See on hea aeg enesesse vaatamiseks ja järelduste tegemiseks. Kas me oleme kaasinimestele võõraks jäänud ja kuidas on iseendale võõraks olemisega?

Võõrandumise üks aluseid on valikuline nägemine, valikuline soov näha. Me kas keskendume ainult teatud detailidele nagu Aiki Järviste. Haide Rannakivi kustutab ära, mida me ei soovi näha ning lisab Leonora Palu luuleread. Marko Toomast tegeleb seerias «Tuleviku linn» omakorda teemaga loodusest võõrandumisega ning esitab küsimuse, millises keskkonnas meil tulevikus soov on elada? Andrese Adamsoni esteetilistes taimefotodes ülistatakse valgust kui midagi subliimset. Alari Raudoja seeria kergitab küsimusi, mis keerlevad eksistentsiaalsete teemade ümber – indiviid ja tema vabadus, keha ja hing. Janno Bergmann on läinud pilgu ja ruumi rekonstrueerimiseni välja. Danel Rinaldo on tuntud oma sotsiaalse dokumentalistika poolest. «Ecce Homo» – «Näe Inimest» on tema tööde puhul keskne teema ning näitab, et mustvalge analoogfotograafia pole veel laboririiulile tolmama jäänud.

Pärnu FotoFest 2021 näituste avamised 21. jaanuaril:

  • Kell 16.00 Pärnu Keskraamatukogus Pärnumaa Foto 2021 «VÕÕRANDUMINE».  Näitusel osalevad: Marko Toomast, Aiki Järviste, Anti Mutik, Eimar Kull, Jan Leo Grau, Jasper Raw, Johanna Roos, Julia Valjauga, Kaisu Karu, Kristjan Krimm, Marie Laanisto, Markus Laanisto, Mati Luhtjärv, Saul Martin, Reena Ailt-Tamm, Signe Leht, Tiina Annamaa,  Valdur Maibach, Tõiv Jõul, Lemme Mets, Danel Rinaldo, Alar Raudoja, Lilli Tölp, Taje Paldrok, Al Paldrok, Anatoli Gubski, Ülle Raidma, Haide Rannakivi, Andres Adamson.

Pärnu Keskraamatukogus Rein R. Seppius isiknäitus.

  • Kell 17.30 Pärnu Kontserdimaja galeriis «OMA VÕÕRAS KESKKONNAS». Karl Hintzeri fotod eestlaste pagulaslaagritest. Kuraator Harry Liivrand ja Pärnu Muuseumi fuajees näitus «TÖÖRAHVA HÄÄL» (propagandafotod 1950ndate Pärnust).

Pärnu Muuseumi fotokogus säilitatavate pressifotode baasil koostatud näitus peegeldab 1950ndate nõukoguliku propaganda poolt modelleeritud fantaasiamaailma. Selle argielu asemel, mis kirjelduste ja mälestuste järgi pigem trööstitu, ärahirmutatud ja minnalaskvatest meeleoludest kantud, näeme siin rõhutatult päikeselist ning rõõmsat ideaalühiskonda.

Allikmaterjaliks on alamkollektsioon, kuhu on koondatud kunagise Pärnu rajooni häälekandja «Töörahva hääl» fotomaterjal. Originaalfotode suureformaadilised uustrükid toovad halastamatult esile tollase ajalehefoto «lavastuslikkuse», kuivõrd lisaks tsenseerivale teemavalikule toetasid propagandistlikke eesmärke ka fototehnilised vahendid nagu kollaaž ja tugev retušeerimine.

  • Kell 18.00 Pärnu Linnagalerii Raekojas «VÕÕRANDUMINE|ISOLATSIOON». Arne Maasik, Anna Tuvike, Jan Leo Grau, David Williams, Nikolai Karabinovich, Paulius Šliaupa, Maiu Laanberg, Susanna Pöllö jpt. Kuraatorid: Marian Kivila, Jan Leo Grau.
  • Kell 19.00 Pärnu Linnagalerii Kunstnike Majas „KADUNUD MINAD». Arnis Balčus, Toms Harjo, Anna Maskava, Aija Pole, Elīna Semane. Näituse kuraator on Arnis Balčus.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles