Arhitektuurimuuseumis avatakse näitus Tallinna linnaplaneerimise probleemidest

Kultuuritoimetus
Copy
“Lõpetamata linn. Tallinna linnaehituslikud visioonid”
“Lõpetamata linn. Tallinna linnaehituslikud visioonid” Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

22. jaanuaril avatakse Eesti Arhitektuurimuuseumi uus näitus «Lõpetamata linn. Tallinna linnaehituslikud visioonid», mis kutsub publikut vaatama Eesti pealinna kaasaegse linnaplaneerimise vaatenurgast. Näituse külastajad saavad ülevaate Tallinna linnaehituslikest väljakutsetest ja probleemidest ning loodetavasti ka vastuse küsimusele, kas Tallinnast kujundatakse jätkusuutlikku ja konkurentsivõimelist linna, kus ka järgnevatel põlvedel on hea elada.

Näitus põhineb Eesti Kunstiakadeemia uurimisprojektil «Lõpetamata linn», mis tegeles Tallinna linnaehituslike visioonide ja ruumiliste stsenaariumitega. Näituse kuraatori, EKA arhitektuuriteaduskonna doktorandi, arhitekt Johan Tali sõnul «kasutame» linnaelanikena kõik seda linna ning meil ei peaks olema ükskõik, kuidas ja kuhu linn areneb. «Kuivõrd näitus annab Tallinnast kui Eesti pealinnast suure pildi, siis näituse loojate siiras lootus on, et see tekitab külastajas ambitsiooni aru saada, mis Tallinna linnapildis toimub, sest seda kõike peaks tehtama linnaelanike huvides, linnaelanike raha eest,» selgitas Tali. 

Näitusel selgub, mida üleüldse saab tänapäeva linnas planeerida; milliseid võimalusi pakuvad homse Tallinna kujundamisel linna rohealad; kus asuvad praegu ning kus võiksid asuda tulevikus Tallinna keskused. Samuti pakub näitus välja, milline peaks olema Tallinna linnasüda, et tekiks tihe, jalgsi liigeldav linn. Eraldi tähelepanu all on Lasnamäe: paneelelamurajoonides paikneb rohkem kui pool Tallinna kodudest, ent millist arengut need alad vajavad, et olla tulevikus konkurentsivõimelised? «Lõpetamata linn» jõuab otsaga välja aastasse 2050, pakkudes välja, millele peaks ettevaatavalt juba täna linnaruumi korrastamisel ja kohendamisel tähelepanu pöörama.

Näitusel on nii spetsiaalselt uurimuse jaoks valminud töid kui ka konteksti paigutatud varasemaid linnaehituslikke mõtteid. EKA arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna tudengite projektid astuvad näitusel dialoogi juhendajate töödega ning algatavad ja rikastavad arutelu konkreetsete kohtade ja teemade üle tuleviku Tallinnas.

EKA rektori, akadeemik Mart Kalmu arvates püsiks vajadus lasta ülikoolidel julgemaid ideid välja käia isegi siis, kui Tallinnas saadaks linnaplaneerimine tõsisematele alustele. «EKA õppejõudude, teadurite ja üliõpilaste koostöös valminud Tallinna analüüsid ja visioonid on suurepärane näide teadmussiirdest, ülikoolide kasulikkusest, mida ootab kogu Eesti ühiskond ja majandus,» sõnas Kalm.

Nii näituse kui selle aluseks olnud uurimisprojekti kesksel kohal on ühine eesmärk näha Tallinna kui jätkusuutlikku, konkurentsivõimelist linna, kus ka järgnevatel põlvedel on hea elada. Kui soovime edasistes ambitsioonides ja arengutes võimalikult laial pinnal kokku leppida, tuleb kaasata teadmisi erinevatelt linna vormivatelt tegijatelt, vaadata tulevikku, tunnetada probleemkohti ja näha potentsiaali linna paremaks muutmisel.

Näitus «Lõpetamata linn. Tallinna linnaehituslikud visioonid»

Näitus jääb avatuks 25. aprillini 2021

Näituse kuraator: Johan Tali

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles