EFI toetas 1,412 miljoni euroga kolme uue Eesti mängufilmi tootmist

Kultuuritoimetus
Copy
Mart Kivastik
Mart Kivastik Foto: Erakogu

Eesti Filmi Instituut (EFI) eraldas 2021. aasta esimeses tootmistoetuste voorus kodumaistele mängufilmidele toetust 1,412 miljonit eurot, mis jagunes kolme linateose vahel. Kaks filmi – stuudio Three Brothers «Tume paradiis» ja Allfilmi «Biwa järve 8 nägu» – said kumbki 765 000 eurose toetuse. 590 000 eurot anti Filmivabriku mängufilmile «Taevatrepp».

Eesti-Prantsusmaa koostööna kavandatud «Tume paradiis» on režissöör Triin Ruumeti teine täispikk mängufilm, mille produtsent on Elina Litvinova. Ruumet on ka filmi stsenaariumi autor. Lugu viib vaataja noore naisüliõpilase hämarasse hedonistlikku maailma, mille taha ta on peitnud oma igatsuse tõelise läheduse järele. Ruumet annab oma stsenaariumis ootamatult värske ja terava vaatenurga noore inimese olemisele eesti perekonnas, aga ka Eesti ühiskonnas üldisemalt.

«Biwa järve 8 näo» puhul on stsenarist-režissöör Marko Raat saanud inspiratsiooni 19. sajandi saksa kirjaniku ja maalikunstniku Max Dauthendey Jaapani-teemalisest raamatust «Biwa järve kaheksa nägu». Raat on Dauthendey unenäolised armastuslood üle kandnud Peipsi vanausuliste maagia ja müütide maailma – Jaapani kultuur leiab siin endale teisenenud vormi Eesti ääremaa külamaastikes. Tulemuseks on võluvalt nihestatud, ühtaegu traagiline ja hõrk filmilugu, kus tegelased on kirglikud, erilise energiaga, hingestatus ei välista kehalisust ning kummaline on igapäev. Film on planeeritud Eesti-Ungari koostööna ja selle produtsent on Ivo Felt.

Mart Kivastiku tragikoomiline «Taevatrepp» on vabalend 70ndate ja tänapäeva vahel, hinge vabastamise lugu, kuhu tänane kriis lisab veel ühe ajalise mõõtme. Kivastik, kes on ka filmi stsenarist, otsib siin inimesele antud ajale seletust. Kas inimene on veel võimeline nautima elu, kui ta seisab silmitsi keskea, vananemise ja surmaga? Autori sõnum on inimlik ja elukogemusest lähtuv: armastus ja rõõm väikestest asjadest teevad elu vähemalt elamisväärseks. Filmi produtsent on Marju Lepp.

«Toetuse saanud kolm filmi on erinäolised ning väga tugeva autoripositsiooniga mängufilmid,» selgitas EFI peaprodutsent Piret Tibbo-Hudgins valiku tagamaid, lisades, et kõigil kolmel filmil on oma kindel vaatajaskond ning ka rahvusvaheliste filmifestivalide potentsiaali.

Taotlusvooru esitati kokku üheksa taotlust. EFI teine selle aasta mängufilmide tootmistoetuse voor toimub 27. aprillil, mil jagada on veel 913 000 eurot. Toetusotsused kuulutatakse välja hiljemalt 17. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles