1. märtsi galeriis avaneb Kasia Gorniaki ja Laivi näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Kasia Gorniaki ja Laivi näitus «Kaubad ja teenused».
Kasia Gorniaki ja Laivi näitus «Kaubad ja teenused». Foto: 1. märtsi galerii

Kolmapäeval, 3. veebruaril kell 16 avaneb 1. märtsi galeriis Kasia Gorniaki ja Laivi näitus «Kaubad ja teenused». Moedisainerid ja kunstnikud Kasia Gorniak ja Laivi käsitlevad residentuur-näitusel rõivaste väärtusloomet ja mütoloogiat. Külastajad on oodatud osalema disainiprotsessis ja kohapeal on võimalus omandada personaliseeritud maikat. Näitust jääb avatuks 13. veebruarini.

Kuupäevadel 4. ning 12.–13. veebruar ootavad kunstnikud külastajaid galeriisse, et läbi viia aktsioonide seeria ajavahemikus kell 14.00–19.00. Muudel aegadel on näitus külastajatele avatud T–P kell 16.00–19.00.

Kasia Gorniaki ja Laivi installatsioon «Kaubad ja teenused» kajastab moetööstuse praktikaid, keskendudes võrdväärselt nii toodetele kui tootmisprotsessidele. Koostööprojekti alustati igapäevaste sissekannetega digitaalpäevikusse, kaugvestlustega ning ühiste rõivaste valmistamise sessioonidega trajektooril Tallinn-Helsingi. Moetoodete loomise, ladustamise ja esitlemise režiime ümber mängides dekonstrueerib näitus tootmise, sildistamise, pakendamise, müügi ja lõpuks ka tarbimise temaatika. Ruumi varasema üürniku, rõivaste jaemüüja Fashion House tuttavlikud elemendid avatakse galerii kontekstis kunstnike individuaalsete lähenemisviiside kaudu, moodustades uue, jagatud kujunduskeele ja narratiivi.

Kasia Gorniak on Helsingis baseeruv moedisainer ja kunstnik. Pärit Melbourne'ist, on ta lõpetanud BA sealses RMIT Ülikoolis disaini erialal ning hiljem omandanud MA Helsingis Aalto Ülikoolis. Magistriõppe ajal on Gorniak läbinud praktika Saksamaal Adidas Group'is ning USAs moekunstnik Susan Cianciolo juures. 2018. aastal alustas ta isikliku multidistsiplinaarse praktikaga ning 2019. aastal lõi kudumibrändi Talking Through Our Bodies. Gorniak praktiseerib omanäolist performatiivsusel põhinevat disainiprotsessi, mille peamiseks eesmärgiks on juhuslikkuse kaasamine ning disaineri dikteeriva rolli vähendamine, olles ühtaegu kriitilise ja kaubandusliku disaini kui ka kujutava kunsti ning uurimistöö konteksti ülesed.

Peamiste meetoditena disaini loomisel kasutab ta tantsu, koreograafiat ja improvisatsiooni. Tema teoseid on eksponeeritud Põhjamaade sõltumatutes galeriides ning on osalenud Helsingi disaininädalal, Hollandis State of Fashion Colloquium kohtumisel ning Rootsis «Everything and Everybody as Materials: Beyond Fashion Design Methods» konverentsil. Vaata ka: https://kasiagorniak.com

Laivi kunstipraktika keskmes on moekunsti kui nähtuse kõikvõimalikud vormid. Tema loomingut iseloomustab materjalikeskne ja eksperimentaalne lähenemine tekstiilile, mis laieneb rõivastelt ja aksessuaaridelt suuremõõtmeliste teosteni lõuendil ja vaigus. Ta analüüsib riietumisviise perspektiivide paljususes, kaasates visuaal-esteetika, funktsionaalsuse ja väljendusvormid. Käimasolevate performatiivsete moeinstallatsioonide seeria abil konstrueerib Laivi moe mittemateriaalset aspekti, õhkkonda, kasutades selleks moe materiaalseid vahendeid – rõivast ja tekstiili.

Oma töödes jätkab jätkab ta kaduvate hetkede kristalliseerumist, ühendades ajutisi ja püsivaid materjale, seeläbi luues küsitavusi vastupidavuses ja väärtuses. Laivi on lõpetanud moedisaini BA Eesti Kunstiakadeemias ja MA Helsingis Aalto ülikoolis. Töötanud ning täiendanud ennast Londonis, Kopenhaagenis ja Barcelonas. 2014. aastast on tal olnud mitmeid isiknäituseid ning osalenud arvukatel kaasaegse kunsti grupinäitustel. Vaata ka: https://www.laivi.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles