Paavo Kanguri uus raamat dopingust avab spordimaailma varjatud poole

Kultuuritoimetus
Copy
Paavo Kangur, «Tippsport ja dopingukindralid».
Paavo Kangur, «Tippsport ja dopingukindralid». Foto: Raamat

Ilmunud on Paavo Kanguri uus raamat «Tippsport ja dopingukindralid», mis avab spordimaailma varjatud poole. «Selles raamatus räägime Eesti sportlaste tippupürgimisest nii lubatud kui ka keelatud radu pidi, aga vaatame ka rahvusvahelist praktikat, sest dopinguskandaalid on muutunud pigem tavapäraseks,» ütleb raamatu autor Paavo Kangur.

Tippsportlaste vahelejäämine olla haruldane, kuid siiski on tervelt veerand käesoleva aastatuhande Eesti olümpiavõitjatest sattunud suurtesse probleemidesse. Sihtasutuse Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port rõhutab, et tippsporti iseloomustavad vaikimisvanne ja mikrodoosid ehk peenhäälestus. See on leping saatanaga. Organismi häälestamine tippvõistlusteks käib mikrodooside abil, mis välistab vahelejäämise – tavaliselt.

Oleme ausad – keskpärast sportlast pole võimalik võitma panna ka dopinguga. Just seda tõestas kuulsa suusatreeneri Mati Alaveri eksperiment. Ühes oma kirjas Saksa dopinguarstile kurdab ta: «Minu jaoks jääb ikkagi suureks mõistatuseks – miks oli tulemuse parandamine seekord nii väike. Kas sa mõtled ka sellele momendile – võib-olla leiame selgituse selle mitteoptimaalse seisundi jaoks.»

Raamatu väljaandja on kirjastus Rahva Raamat ja autor on tuntud dokumentaalkirjanik Paavo Kangur. Üllitis jätkab raamatusarja, kus on varem ilmunud teosed «Eesti maffia», «Eesti oligarhia» ja «Vene maffia».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles