Kuulajateni jõuab Regilaulu Podcasti teine hooaeg

Kultuuritoimetus
Copy
Meelika Hainsoo ja Lauri Õunapuu
Meelika Hainsoo ja Lauri Õunapuu Foto: Aron Urb

Ilmunud on teise hooaja esimene osa Eesti Pärimusmuusika Keskuse poolt ellu kutsutud projektist «Regilaulu podcast». Eelmise aasta juulikuus alustanud sari on ellu kutsutud, et pakkuda kuulajaile ning lauljatele ehedas esituses Eesti iidseid regilaule, juhtida tähelepanu nende laulude poeetilisele vormile ja laulukõlale ning podcasti vormis leida lauludele tänapäeval uus funktsioon.

«Regilaulu podcasti» teisest hooajast leiab taas kümme laulu, nii nagu esimesestki. Kui esimese hooaja avaldas Eesti Pärimusmuusika Keskus kohe tervenisti ehk kõik kümme lugu ühe korraga, siis teine hooaeg avalikustatakse lugude kaupa nelja nädala jooksul. Teise hooaja lõpetab Viljandi Pärimusmuusika Aidas toimuv Regilaulu Podcastide esitluskontsert.

Teisel hooaja taskuhäälingu osades esitavad regilaule Liisi Koikson, Peeter Tooma, Anne Türnpu, Andreas Kalkun, Kärt Johanson, Lauri Õunapuu, Margus Põldsepp, Mari Lepik, Tuule Kann ja Jaak Johanson.

Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhi Tarmo Noormaa sõnul on kuulajate hulgas «Regilaulu podcast» hästi vastu võetud. «Meil on endil väga põnev seda projekti teha ja regilauludesse kaevuda. Samuti näeme, et see on põnev ka paljudele teistele. Nii ongi meil juba salvestatud teine hooaeg ja loodetavasti ei jää tulemata ka järgmised. Tahame aastate jooksul avaldada vähemalt sada veenva esitusega laulu ning anda sellega kõigile võimaluse osa saada meie tuhandeaastasest ellujäämisstrateegiast. Iga lauldav laul on nagu pusletükk meie rahva maailmapildis, mis on vajalik, et kogu pilt ja maailmatunnetus hästi kokku sobiks. Seepärast väärib regilaul laiemat kasutamist igal juhul,» lisab Noormaa.

Ühes hooajas on kokku kümme saadet, mis on üles ehitatud selliselt, et esimeses pooles esitatakse regilaul ning teises osas mõtestatakse kuuldu lahti, aidates seeläbi suhestuda tänapäeval ehk pisut arusaamatuna tunduva laulutekstiga. Esimesel hooajal aitas regilaulu tekstide tähendust avada kirjanik Indrek Koff, teise hooaja mõtestaja on samuti kirjanik – Hasso Krull.

«Regilaulu podcasti» mõlemi hooaja juures on nõu ja jõuga abiks olnud taskuhäälingute kunstilise juhina üks eestlauljatest Lauri Õunapuu. Samuti Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi teadur ja Rahvaluule Arhiivi helikogude haldaja Janika Oras, kes arhiivis säilitatavate pea miljoni rahvalaulu hulgast need kümme mõlemi hooaja jaoks välja valida aitas ja lauljad õigetele radadele juhatas.

Regilaulu Podcastide kahe esimese hooaja esitluskontsert toimub 6. märtsil Viljandi Pärimusmuusika Aidas. Kohal on juttu ajamas Indrek Koff ja Hasso Krull ning laule laulmas Ando Kiviberg, Liisi Koikson, Kärt Johanson, Lauri Õunapuu, Meelika Hainsoo, Margus Põldsepp, Mari Lepik ja mitmed teised.

Regilaulu Podcaste saab kuulata folk.ee ja viljandifolk.ee leheküljelt, Soundcloudist ning Spotifyst.

Lingid Regilaulu Podcastile:

Eesti Pärimusmuusika koduleht: https://www.folk.ee/meist/regilaulu-podcast

Soundcloud: https://soundcloud.com/regilaulupodcast

Spotify: https://open.spotify.com/show/59Gb8yzRp7GMBLRd8LqE3q?si=nABhAmyfTE6JilnMJ5e8mA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles