Rakveres esietendub Veiko Õunpuu kolmas teatrilavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Tarvo Sõmer ja Tiina Mälberg osalistena Rakvere teatri August Strindbergi «Surmatantsus».
Tarvo Sõmer ja Tiina Mälberg osalistena Rakvere teatri August Strindbergi «Surmatantsus». Foto: Kalev Lilleorg

Veiko Õunpuu kolmas teatrilavastus «Tants», mille aluseks on August Strindbergi «Surmatants», esietendub Rakvere Teatri väikses saalis reedel, 12. veebruaril. Järgmisel päeval saab lavastajaga kohtuda Rakvere Teatrikinos toimuval vestlustunnil. 19. sajandi lõpu dekadentliku ja sümbolistliku õhustikuga psühholoogilises draamas mängivad Tiina Mälberg, Toomas Suuman ja Tarvo Sõmer. Kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, valguskujundaja Märt Sell, tõlkija Arnold Ravel.

Traditsiooniline abielu kahes vaatuses toob vaatajate ette hõbepulmadeni jõudnud keskealise paari ning esitab küsimuse, kas sõlmitud abieluliit õigustab rutiini lõhkumiseks julmade käikude kasutamist?

Teatri loomingulise juhi Peeter Raudsepa hinnangul vabastas August Strindberg naistegelased ohvrimeelse ja intuitiivselt positiivse algega kannatava poole koormast, et nad saaksid olla sama vastikud kui meestegelased. Lavastuses «Tants» kasvavad mehe ja naise kujutlusmängud ettearvamatutes suundades ning muutuvad kolmanda osapoole saabudes halastamatuks kodusõjaks.

Veiko Õunpuu sõnul on see pidevalt aset leidev tants suhetes ja elus. «Surmatantsu» tekstis peab ta huvitavaimaks tegelaste psühholoogilist eripära. «Nad on volatiivsed, seinast seina ja teadvustamatud. Väga sageli nende mõte hüppab ning nad peidavad pidevalt iseenda eest mingeid sõnumeid, käitumise ja kõnelemise motiive,» selgitab lavastaja ning tõstab näidendis enda jaoks esile eksistentsiaalse küsimuse. «Strindberg ja see, kuidas need karakterid on üles ehitatud, pakub mulle isiklikult aina rohkem huvi. See jultumus ja mõõdutundetus on mingi koha pealt väga põnev,» lisab ta.

Esietendusejärgsel laupäeval, 13. veebruaril kell 15 näitab Rakvere Teatrikino Veiko Õunpuu filmi „Viimased”, mis pälvis Kultuurkapitali audiovisuaalse kunsti valdkonna peapreemia. Pärast filmi on soovijaile avatud kohtumine Veiko Õunpuuga väiksel vestlustunnil, mida juhatab Rakvere teatri näitleja Grete Jürgenson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles