Von Krahli Teatris esietendub Peeter Jalaka lavastus «Aed»

Kultuuritoimetus
Copy
Hetk Peeter Jalaka lavastusest «Aed». Fotol Mari Abel, Marika Vaarik ja Rasmus Kaljujärv.
Hetk Peeter Jalaka lavastusest «Aed». Fotol Mari Abel, Marika Vaarik ja Rasmus Kaljujärv. Foto: Sigismund Von Krahl

Mis juhtub siis, kui lihtne, mingil määral oma peaga mõtlev kaasaegne kodanik, kes ei ole munk, õpetlane, melomaan ega muu äärmuslane, avab mingeil meile teadmata põhjustel ühe vana raamatu, taustal kõlamas üks vähemalt sama vana laul. 

Raamat on juhtumisi üks humanistlikest baastekstidest, vanim psühholoogiline sõjaromaan «Bhagavad-Gita». Ja laul on juhtumisi üks Einstürzende Neubauteni kauneimaid teoseid «The Garden», mis jutustab aiast, aednikust ja neljast jõest, mis pärinevad otse Eedenist ja joodavad kogu maailma.

16. ja 17. veebruaril esietendub Von Krahli Teatris poolteist tundi kestev rännak sise- ja väliskosmose piiril, elu ja surma lõputu ringkäigu vahepeatusesse, mille maakaardiks «Bhagavad-Gita» peatükid ja kohalviibimise sageduseks Einstürzende Neubauteni helide algosakesed. «Bhagavad-Gita» värsside eeslaulja Vyasa-deva kommenteerib lavastuse teemasid: «Mis ma olen? Mida ma oman? Millena ma näin? Ja milleks mul on võimalik saada? Saan seda teda siis, kui olen endast eemaldanud kõik üleliigse. Täpselt nagu aednik, kes hooldab ühtainsat, ainumast taime hoolsalt puhastatud ja niidetud aias. Nii on - olen iseenese aednik, umbrohukatkuja ja kastja.»

«Aed»

Autor Sigismund von Krahl. Lavastaja Peeter Jalakas. Tekst Taavi Eelmaa ja Peeter Jalakas. Kunstnik Emer Värk. Muusika Blixa Bargeld, Kirill Havanski, Jürgen Reismaa, Tõnu Kõrvits. Valguskujundus Mihhail Makošin ja Oliver Kulpsoo. Kostüümikunstnik Jaanus Vahtra. Koreograaf Ingmar Jõela. Laval Mari Abel, Ingmar Jõela, Rasmus Kaljujärv, Jörgen Liik, Katariina Tamm, Marika Vaarik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles