Peeter Rebase debüütmängufilm avab Londoni filmifestivali BFI Flare

Kultuuritoimetus
Copy
Kaader Peeter Rebase debüütmängufilmist «Firebird».
Kaader Peeter Rebase debüütmängufilmist «Firebird». Foto: Kaader filmist

Peeter Rebase debüütmängufilm, tõsielusündmustel põhinev romantiline põnevusfilm «Firebird» avab Londonis 17. märtsil Briti Filmiinstituudi korraldatava 35-aastase ajalooga Euroopa suurima LGBTIQ+ filmifestivali BFI Flare.

Režissöör Peeter Rebase sõnul on tal erakordselt hea meel, et filmi rahvusvaheline esmaesitlus toimub just BFI Flare'il. «Minu jaoks on «Firebird» väga isiklik film ja ma olen selle valmimisse panustanud viimased kümmekond aastat. Esimesest hetkest haaras mind selle tõestisündinud loo juures, kuidas külma sõja aegses Nõukogude armees võis tekkida selline esmapilgul täiesti ootamatu keelatud armukolmnurk,» selgitas Peeter Rebane.

«Minu jaoks on «Firebird» üks väga liigutav lugu inimestest, kes riskisid armastuse nimel kõigega. Ma loodan, et ka publik kogeb seda kui lugu armastusest – armastusest, mis on kõikjal ja alati universaalne, ajastu-, ideoloogia- ja riigikorraülene,» rääkis Rebane, kelle sõnul on tõenäoliselt tegemist esimese korraga, kui kinolinale jõuab nii omalaadne tõestisündinud lugu keelatud armastusest Nõukogude Eestis.

Filmi sündmused leiavad aset 1970ndatel Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Eestis, NSV Liidu õhuväes, kus kolme peategelase vahel põimub ohtlik armukolmnurk. Sõpruse ja keelatud armastuse piire kompavad keerulise iseloomuga ajateenija Sergey, tema sõbratar Luisa, kes on baasiülema sekretär, ning julge ja sarmikas noor hävituslendur Roman. Samal ajal, kui Sergey peab silmitsi seisma oma minevikuga, satub ohtu nii Romani karjäär kui ka Luisa perekond. Kõik kolm riskivad oma vabaduse ning eludega, sest Nõukogude režiim ja KGB uurimisorganid on halastamatud.

Peaosades mängivad Tom Prior («The Theory of Everything», «Kingsman: The Secret Service»), Oleg Zagorodnii («The Choice», «Dzhamayka») ja Diana Pozharskaya («The Unknown Soldier», «Hotel Eleon»). Filmis osalevad olulistes rollides ka tuntud ja armastatud Eesti näitlejad, nagu Margus Prangel, Ester Kuntu ja Kaspar Velberg.  Võttepaikadena on filmis kasutatud ajalooliselt märgilisi kohti Tallinnas, Pärnus ja Ida-Virumaal.

«Firebird» on Harvardi lõpetanud ja Lõuna-California Ülikoolis end täiendanud Peeter Rebasele režissöörina esimene täispikk mängufilm. Stsenaariumi autorid on Peeter Rebane ja Tom Prior, produtsent Brigita Rozenbrika. Filmi tootjaks on Peeter Rebase ja Adam Brummondi poolt asutatud The Factory ja Londoni produktsioonifirma No Reservations Entertainment. Mängufilmi tootmist Eestis toetas Eesti Filmi Instituut rahvusvahelistele projektidele mõeldud cash rebate'i toetusmeetme kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles