GALERII JA VIDEO ⟩ Jaan Krossi kirjade kogumiku «Kallid krantsid» esitlus

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Täna, 19. veebruaril, kirjaniku 101. sünniaastapäeval anti üle Jaan Krossi kirjandusauhind ning esitleti Eerik-Niiles Krossi koostatud raamatut "Kallid krantsid. Kirjad vangilaagritest ja asumiselt Siberis 1946-1954".  

Jaan Krossi kirjandusauhinna pälvis sel aastal Krista Aru monograafia eest „Jaan Tõnisson – rahvajuht ja riigivanem“ (Rahvusarhiiv, 2019). Autasu anti üle Eesti Kirjanike Liidu musta laega saalis. 

Žürii koosseisus olid Tiit Aleksejev, Toomas Haug, Janika Kronberg, Johanna Ross ja Jaan Undusk. Kirjandusauhinda annab välja Eesti Kirjanike Liit ja seda toetab Maria Mägi Advokaadibüroo. 

Kirjandusauhinna üleandmise järel toimus Jaan Krossi laagrikirjade raamatu "Kallid krantsid. Kirjad vangilaagritest ja asumiselt Siberis 1946-1954“ (Eesti Üliõpilaste Selts Kirjastus, 2021) esitlus. Kogumikus avaldatakse esinduslik valik kirjanik Jaan Krossi hiljuti avastatud kirjavahetusest oma lähedastega ajast, mil ta oli vangilaagrites ja sundasumisel Nõukogude Liidus.

Esitlusel rääkis raamatu saamisloost koostaja Eerik-Niiles Kross ning lähedastest, sõpradest, allikatest ja inimeseksolemisest kirjanik Imbi Paju ning ajaloolane Veiko Berendsen. Jaan Krossi osatäitja lavastuses „Suur Siberimaa“, näitleja Tambet Tuisk luges ette kolm erilist kirja. Raamatu esitlus toimus EÜS Kirjastuse ja Eesti Kirjanike Liidu korraldusel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles