Tarbekunsti- ja disainimuuseumis on avatud Ivo Lille retrospektiivnäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Ivo Lill. Objekt «Roheline muru». 2013. Monoliitklaas, liimimine, lihvimine, lõikamine, liivsöövitus.
Ivo Lill. Objekt «Roheline muru». 2013. Monoliitklaas, liimimine, lihvimine, lõikamine, liivsöövitus. Foto: Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum

Alates 20. veebruarist on Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis avatud näitus «Klassikud. Ivo Lill», kus on eksponeeritud legendaarse klaasikunstniku rohkem kui 150 monumentaalset teost, teiste hulgas seitse silmapaistvat seinaplaati.

Näitusel eksponeeritud tööd on pärit ETDMi kogust ning autori perekonna omandist, neist varaseim on «Roheline torn» (1986) ja kõige hilisem töö «Mullid» (2019).

«Kui vaadata Lille loomingut ühtse tervikuna, siis tekib tunne, nagu oleks ta avastanud klaasi sisemise koodi, kord-korralt luues midagi, mida ei usuks võimalikuks,» ütleb näituse kuraator Merike Alber. «Tema suhe klaasiga oli väga isiklik, oma tahte peale sundimise asemel eelistas ta koostööd.»

Alber kirjeldab Ivo Lille (1953–2019) kui omapäi uitajat eesti klaasikunstis. Lill ei tegelenud tarbevormiga, huvi visuaalkunsti vastu suunas teda looma teoseid, mis on oma olemuselt skulptuurid. Lille loomingulise pärandi suurust on isegi raske hinnata. Ta debüteeris klaasist seinaplaatidega aastal 1985, olles ainus eesti klaasikunstnik, kes pannoosid on teinud.  Juba 1988. aastal saabus rahvusvaheline edu Nový Bori klaasisümpoosionil, mis avas ukse paljudele näitustele maailma eri paigus, mille tulemusena on Lille tööd jõudnud nii Euroopa kui USA klaasimuuseumitesse ja erakogudesse. 2013. aastal valiti ta Venemaa Kunstide Akadeemia auliikmeks.

Ivo Lille edu aluseks on peetud tehnikate sügavat tundmist. Valinud oma maailma visualiseerimiseks klaasi külmtöötlustehnoloogia, valis ta paratamatult sellega kaasas käiva füüsiliselt raske ja aeganõudva tööprotsessi. Vaevarikka töö tulemusel aga sündis särav, valgust murdev ja peegeldav, vaataja pilku enesesse neelav kunstiteos.

Näituse kataloog ilmub märtsis. Näitusega kaasneb mahukas publikuprogramm, mille kohta leiab jooksvalt infot leheküljelt www.etdm.ee.

Näitusesari «Klassikud» toimub aastast 2000 ning selle kaudu tutvustatakse huvilistele pikka aega tegutsenud Eesti kunstnikke, kelle looming on olnud märgiline ja silmapaistev nii üksikute teostena kui tervikuna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles