Kumu püsinäituse kuraatorid: Enamik vana kunsti pealkirju on juhuslikud (19)

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Kumu kunstimuuseumi uue püsiekspositsiooni kuraatorid Kadi Polli (paremal) ja Linda Kaljundi.
Kumu kunstimuuseumi uue püsiekspositsiooni kuraatorid Kadi Polli (paremal) ja Linda Kaljundi. Foto: Mihkel Maripuu

Kumu uuel püsinäitusel «Identiteedimaastikud» on lisaks püsiväljapanekule üleval ka ajutine projektiruumi näitus «Erinevuste esteetika», mis käsitleb rassi ja koloniaalsemaid teemasid eesti kunstis. Näituse sees oleva näituse pani kokku Texasest pärit kunstiajaloolane Bart Pushaw, kes on oma doktoritöö raames vaadanud Baltimaade ja ka Skandinaavia kunstiajalugu. Asjaolu, et mustanahalisi kujutavad teosed on siin näitusel saanud endale uued, viisakamad pealkirjad, võib tekitada inimestes küsimusi. See on püsinäituse kuraatorite sõnul taotluslik.

«See on projektiruumi näitus. Ja projektiruumid ongi sinna püsinäituse sisse tehtud, et nad tõstataksid küsimusi, tekitaksid diskussiooni, oleks aktuaalsed… võib-olla ka irriteeriksid natuke. Kunst ei olegi midagi sellist, mida sa lihtsalt kunstisaalis passiivselt imetled, vaid tegelikult võiks selle üle vahel ka natuke mõelda,» ütles Kumu direktor Kadi Polli. «Seega on Bart Pushaw näitus sinna teadlikult valitud.»

Polli tõi välja, et paljud inimesed ei teagi, et kunstiteoste pealkirjad on alatasa muutunud. «See, et kunstiteose pealkiri oleks mingi eriline kontseptuaalne fraas, mille kunstnik on oma jumaliku käega sellele tööle andnud, kehtib vanemas kunstis umbes 10% juhtudel. 90% pealkirjadest on kirjeldavad pealkirjad, mis on antud töödele teiste poolt, palju hiljem, muuseumis või kunstikogudes. 90% vana kunsti puhul töö pealkiri ei moodusta teosega tervikut.»

Kumu uue püsinäituse teine kuraator, ajaloolane Linda Kaljundi on Kumu direktoriga sama meelt: «Tõesti leidub ka neid töid, kuhu kunstnik on ise oma käega selle pealkirja peale kirjutanud, aga hästi sageli on need pealkirjad hoopiski juhuslikud – seda on nii Eesti kui ka muu maailma kogemus näidanud. Pealkiri on sageli pandud mingi kogu hoidja või arvele võtja poolt, need pealkirjad on ka minevikus varieerunud mitmeid kordi.»

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles