Egiptuse näitus Kumus teeb turvalise lõpuspurdi

Kultuuritoimetus
Copy
Näitusel «Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst» tervitab näitusekülastajaid vaarao.
Näitusel «Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst» tervitab näitusekülastajaid vaarao. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Seoses menuka näituse «Egiptuse hiilgus» lahtioleku viimaste nädalate ja hajutamise nõuetega, on Kumu kunstimuuseum pikendanud Vana-Egiptuse tsivilisatsioonile keskenduva näituse lahtiolekuaegu. Publikumagnetit saab näha veel kuni 21. märtsini. Kumu kunstimuuseumis on tõhustatud meetmeid ning piiratud saalisviibijate arvu, et muuta külastus võimalikult kontaktivabaks.

Alates 25. veebruarist kuni näituseperioodi lõpuni saab Egiptuse väljapanekut külastada teatud päevadel ka hiljem: neljapäeviti, reedeti ja laupäeviti kuni kella kaheksani õhtul. Kauem on lahti vaid «Egiptuse hiilgus», teised Kumu näitused suletakse tavapärasel ajal.

«Egiptuse näitust on praeguseks külastanud üle 40 000 inimese, mille üle oleme rõõmsad ja tänulikud, et meie juurde on usaldatud tulla. Oleme kogenud, et populaarse näituse lõpu eel võib külastajate huvi hüppeliselt tõusta. Seetõttu oleme nüüd seadnud eesmärgiks külastajate veelgi suurema hajutatuse ja turvalisuse. Loodame, et pikemad lahtiolekuajad sobivad inimestele ja leevendavad nädalavahetuste koormust,» kirjeldab Kumu direktor Kadi Polli.

Egiptuse näituse saali pääseb digitaalse publikuloenduri andmete põhjal ning korraga saab saali piiratud arv külastajaid. «Oleme paigaldanud saali sissepääsu juurde turvaväravad, mis loendavad külastajate arvu saalis. Pileteid müüakse nii kassast kui ka muuseumi e-poes. Nende uuendustega oleme muutnud külastuse võimalikult kontaktivabaks, et pakkuda sel keerukal ajal inimestele siiski sisukaid kunstielamusi. Lisaks on Kumus rahvusvaheliste näituste korraldamiseks vajalikele erinõuetele vastav kliimasüsteem, mis tagab efektiivse õhuvahetuse,» kommenteerib muudatusi Eesti Kunstimuuseumi müügi- ja turundusvaldkonna juht Piret Järvan.

Eesti esimesel Vana-Egiptuse kunsti suurnäitusel «Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst» on eksponeeritud tuhandete aastate vanused esemed ühest maailma olulisemast Vana-Egiptuse kollektsioonist ‒ Itaalias Torinos asuvast Museo Egiziost. Ühtlasi on tegu näitusega, mis avanädalatel tõi Kumusse kõigi aegade külastusrekordi. Kumu näitusel on väljas 200 eset vaaraodemaa rikkalikust pärandist. Nende seas on sarkofaage, muumiad, maagilisi amulette, erinevaid hauapanuseid ja skulptuure. Näitusel on ka eraldi haridusruum, kus Vana-Egiptuse maailmaga saavad mängulisel moel tutvuda kõige nooremad külastajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles