Vikerraadio e-etteütlus toimub 15. märtsil

Kultuuritoimetus
Copy
Etteütluse kirjutamine.
Etteütluse kirjutamine. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Vikerraadio tähistab emakeelepäeva e-etteütlusega, mis sel aastal toimub esmaspäeval, 15. märtsil algusega kell 10.25. Sissejuhatuseks saab läbi selle nädala teadmisi värskendada erinevate kaasavate tegevustega.

E-etteütluse tekst loetakse Vikerraadio eetris ette 15. märtsil kell 10.25 ning see tuleb sisestada Vikerraadio kodulehel olevasse aknasse. Aken avaneb esmaspäeva hommikul kell 10. Etteütlust saab kirjutada kella 11ni, teksti loetakse raadios ette mitu korda. ERR.ee portaali ilmub samaaegselt raadioeetris kõlava tekstiga video, kus teksti on võimalik lugeda huultelt.

Etteütlust on oodatud tegema kõik emakeelehuvilised, parimad kuulutatakse välja kuues kategoorias: õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja emakeeleõpetajad, muu emakeelega inimesed, vaegkuuljad ning välismaal elavad-õppivad eestlased. Eriauhind antakse parimale nutiseadmega kirjutajale ning auhindu loositakse välja kõikide osalejate vahel.

Sissejuhatuseks e-etteütlusele saab läbi nädala oma õigekirjaoskusi testida ERR Menu portaalis harjutusülesandes, mille on koostanud Eesti Keele Instituut keelenõu telefonile laekunud küsimuste põhjal. E-etteütluse ettevalmistustesse on kaasatud ka Instagrami suunamudija Õigekirjagurmaan, kes jagab nädala jooksul vihjeid etteütluse kirjutamiseks. Vihjeid näeb ning kuuleb ka Vikerraadio sotsiaalmeediakontodel, ERR-i portaalis ja Vikerraadio eetris.

Esmakordselt on käimas ka parima keelemeemi võistlus Vikerraadio Facebooki lehel. Osalemiseks tuleb saata tabav meem eesti keele ja/või etteütluse kirjutamise kohta Vikerraadio Facebooki või instagrami. Võidab kõige rohkem meeldimisi koguv meem. Kahe nädala jooksul on võistlusele saadetud juba üle 115 meemi.

Vikerraadio kutsub 15. märtsil kõiki keelehuvilisi oma teadmisi proovile panema, sest e-etteütlust saab kaasa teha nii kodus töötades kui ka koolides kaugõppe osana, Eestis ja kaugemal. 13 aasta jooksul on Vikerraadiole saadetud üle 52 000 etteütluse, kuid osalejate arv on kordades suurem, kuna paljud teevad etteütlust isekeskis, seda ära saatmata.

Tänavune etteütluse tekst on inspiratsiooni saanud hiljuti 80. sünnipäeva tähistanud luuletajast Jaan Kaplinskist ja tema loometeed läbivatest hoiakutest. 2021. aasta teksti koostab töögrupp, kuhu kuuluvad Tartu ülikooli eesti kirjanduse nooremteadur ja Tallinna ülikooli kirjandusõpetuse ja eesti kirjanduse nooremlektor Joosep Susi, Tallinna Ülikooli emakeeledidaktika lektor Merilin Aruvee, Eesti Keele Instituudi juhtivkeelekorraldaja Peeter Päll, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja Maire Raadik, Keeleameti peaekspert Killu Mei, Rocca al Mare Kooli Vodja Individuaalõppekeskuse eesti keele ja kirjanduse õpetaja Triin Toome-Hosman ning Haridus- ja Teadusministeeriumi eesti keele nõunik Sirli Zupping. E-etteütluse koordinaator on Laura Raudnagel Vikerraadiost.

Vikerraadio kuulutab võitjad välja esmaspäeval (15. märtsil) kell 14.05 algavas saates, kus selgitatakse üksipulgi lahti ka tekst. Korrektne tekst koos paralleelvariantidega pannakse üles Vikerraadio kodulehele. Etteütluse päeval saab kirjutamise käigus tekkinud küsimusi täpsustada EKI keelenõuande telefonil 631 3731 (töötab kell 13-16).

Etteütluse peaauhind on tahvelarvuti, lisaks jagatakse raamatupoodide kinkekaarte ja muuseumide pääsmeid. Veel sel nädalal tasub silm peal hoida Vikerraadio sotsiaalmeediakanalitel, kus koostöös PROTO Avastustehase, Eesti Kunstimuuseumi, Eesti Meremuuseumi, AHHAA Teaduskeskuse, Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi, Eesti Rahva Muuseumi, Eesti Ajaloomuuseumi ja Energia avastuskeskusega esitatakse iga päev küsimusi ja loositakse auhindu.

Etteütluse harjutuse leiab siit: https://menu.err.ee/1608133945/testi-oma-teadmisi-harjuta-vikerraadio-e-etteutluseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles