Vabamu kogub taas Siberisse küüditatute lugusid ja mälestusi

Kultuuritoimetus
Copy
Fotol 2020. aasta kogumisaktsiooni käigus Urve saadetud vanemate pulmakutse ja kingitud kell.
Fotol 2020. aasta kogumisaktsiooni käigus Urve saadetud vanemate pulmakutse ja kingitud kell. Foto: Vabamu

25. märtsil möödub märtsiküüditamisest 72 aastat. Küüditatute lugude jäädvustamiseks jätkab okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu 2020. aastal alguse saanud  kogumisaktsiooni, mille eesmärgiks on koguda Siberisse küüditatute mälestusi ning mälestustega seotud esemete fotosid. Kogutud materjali lisab Vabamu veebipõhisele virtuaalnäitusele «Ajalugu asjades».

Möödunud aastal saadeti muuseumile 40 lugu ja fotot esemetest, kirjadest ning märkmetest, millest loodi virtuaalnäitus Vabamu kodulehel. Sel aastal on soov olemasolevat näitust täiendada ning koguda selleks lisamaterjali.

Keiu Telve, Vabamu tegevjuht: «Küüditamine on jätnud meie rahva mällu väga suure jälje ja me ei tohi ega saa sellega seotud valu ja traagikat unustada. Paljudes peredes on esemeid või kirju ja fotosid, mida pärandatakse järeltulevatele põlvedele ning millega liiguvad kaasa ka esemetega seotud lood ja mälestused. Nii on see ka Siberi mälestustega. Lood küüditatud vanaemast või vanaisast alles jäänud kellast või rätikust loovad sideme erinevate põlvkondade vahel ning aitavad luua mõistmist.»

«Me teame, et need küüditamisega seotud esemed on peredele väga kallid. Seetõttu ei taha me neid oma kogudesse, vaid pigem soovime neist fotosid ja lugusid. Nii saame talletada küüditamisega seotud mälestusi ka meie järeltulevatele põlvedele,» lisas Telve.

Kogumisaktsiooni käigus ootab Vabamu küüditamisega seotud fotosid esemetest, riietest, mööblitükkidest või Siberist saadetud kirjadest ja piltidest. Selleks, et aktsioonis osaleda, palub muuseum teha esemest foto ning laadida see koos kirjeldava tekstilõiguga üles Vabamu veebilehele: www.vabamu.ee/ajalugu-asjades.

Kogumisaktsioon kestab 31. märtsini ja saadetud materjali lisab Vabamu virtuaalnäitusele «Ajalugu asjades», millega saavad veebivahendusel tutvuda kõik huvilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles