Eesti tänavafotograafia 100 aastat jõudsid Madriidi

Kultuuritoimetus
Copy
President Kersti Kaljulaid Madriidis, fotonäituse «Väljavaade — 100 aastat tänavafotograafiat Eestis» avamisel.
President Kersti Kaljulaid Madriidis, fotonäituse «Väljavaade — 100 aastat tänavafotograafiat Eestis» avamisel. Foto: Mattias Tammet/VP Kantselei

8. märtsil, avati Eesti ja Hispaania diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva tähistamise raames Madriidis, Paseo de Recoletos tänaval — Coloni väljaku vahetuses läheduses, vabas õhus fotonäitus «Väljavaade — 100 aastat tänavafotograafiat Eestis». Näitus kujutab Eesti tänavafotograafia arengut läbi aastasaja, alates Eesti iseseisvusajast kuni tänapäevani. Näituse avamisel osales ka Eesti president Kersti Kaljulaid, Madridi linnapea ja José Luis Martínez-Almeida.

«Fotograafid kes pildistavad tänavatel ehk ei hooma esmapilgul, millist ajaloolist rolli nad täidavad. Lisaks tabavatele või jutustavatele hetkedele siin ja praegu, talletavad nad inimtekkelist kultuuri nagu moodi, arhitektuuri, inimesi või linnakultuuri laiemalt tuleviku tarbeks. Need 23 autorit, kelle abil näitusevaliku kokku panime annavad loodetavasti vaatajatele aimu, kuidas 100 aasta jooksul on Eesti inimene ja tema tehiskeskkond muutunud,» sõnas Dokfoto Keskuse kuraator Toomas Järvet.

«Näitus demonstreerib, et ehkki Hispaania ja Eesti asuvad teineteisest geograafiliselt kaugel ning on kultuuriliselt üsna erinevad, on üldinimlikud teemad—näiteks tänaval toimuv—kõigile mõistetav. Samuti on näitus ilmekaks tõestuseks, et kultuurivahetus saab toimida ka pandeemia tingimustes,» ütles Mariin Ratnik, Eesti Suursaadik Hispaanias.

Näituse kuraatorid on Airi Leon, Kristel Laur, Toomas Järvet ja Tanel Verk. Näitusele valitud tööd pärinevad 2020 aasta varakevadel välja kuulutatud avalikule üleskutsele vastanud fotograafidelt, Fotomuuseumi kogust ja erakogudest. Näitus on sündinud koostöös Juhan Kuusi Dokfoto Keskuse, Fotomuuseumi, MTÜ Eesti Tänavafotograafia, Ruido Photo ja Eesti Saatkonnaga Hispaanias. Näitust toetasid Eesti Kultuuriministeerium, Välisministeerium, Eesti Saatkond Madriidis, Krimelte, Taevas Ogilvy ja Telliskivi Loomelinnak. 

Näitusega saab tutvuda Madridis alates 8. märtsist kuni 4. aprillini ning käesoleva aasta jooksul ka teistes Hispaania linnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles