Soome eestlased tähistavad emakeelepäeva kirjutamisvõistlusega (1)

Copy
TRT01: MAILI KANGUR : TARTU, EESTI, 30APR02 -  
Karlova Gümnaasiumis harjutati esimest korda Eestis uutmoodi emakeele lõpueksamit.
Pildil esiplaanil Karlova Gümnaasiumi 11. klassi õpilane Maili Kangur.
om/Foto OVE MAIDLA POSTIMEES
TRT01: MAILI KANGUR : TARTU, EESTI, 30APR02 - Karlova Gümnaasiumis harjutati esimest korda Eestis uutmoodi emakeele lõpueksamit. Pildil esiplaanil Karlova Gümnaasiumi 11. klassi õpilane Maili Kangur. om/Foto OVE MAIDLA POSTIMEES Foto: OVE MAIDLA/PM/EMF

14. märtsil toimuvat emakeelepäeva tähistavad Soomes elavad eestlased kirjutamisvõistlusega «Meie elu rikkus». Üle kümne aasta korraldatud võistlus on noorte seas võrdlemisi populaarne – tänavu osales võistlusel kokku mitusada eesti juurtega õpilast.

Pühapäevasel videoaktusel tunnustatakse õpilasi, kes on silma paistnud eestikeelse hariduse seltsi kirjutamisvõistlusel. Lõppvõistlusele jõudis 118 tööd, millest žürii valis välja 36 parimat. Võistlustöid tuli nii algkoolilastelt kui gümnasistidelt Helsingist, Vantaalt, Turust, Tamperest, Mikkelist, Hyvinkäält, Tuusulast ja Porvoost ning ka Tallinna Soome koolist. Õpilasi juhendas 17 eesti keele õpetajat.

Soomes õpib eesti keelt emakeelena 2 tundi nädalas üle tuhande põhikooliõpilase, neile lisaks eesti-soome kakskeelsete klasside õpilased Helsingis Latokartano koolis ja Üleilmakooli võrgukooli õpilased.

Kirjutamisvõistluse teema oli «Meie elu rikkus» ning žürii esimehe Karin Mickelssoni sõnul pidasid noored kõige suuremaks rikkuseks pere, kodu ja sõpru. Rikkuseks peeti ka puhast loodust, head haridust ning tugevat tervist. Kirjatöödes arutleti materiaalse ja vaimse rikkuse üle. Arvati, et raha ei tee inimest ilmtingimata rikkaks ja nii mõnegi asja väärtus selgub alles siis, kui meil seda enam pole, samuti leiti, et rikkaks võib end pidada igaüks, keda armastatakse. Laste meelest on rikkus ka raamatud ja hea fantaasia ning ühtlasi peeti rikkuseks oma emakeelt ning võimalust seda ka välismaal õppida.

Üht kirjutajat tsiteerides: «Mulle meeldib väga reede, sest siis on eesti keele tunnid. Meie õpetaja on äge, naljakas ja õpetab hästi».

Emakeelepäeva videos tervitab noori Eesti suursaatkonna kultuurinõunik Anu Kippasto. Eestikeelset muusikat teevad Helsingi Eesti muusikastuudio laululapsed ja Helsingi eestikeelse kogudusetöö koordinaator Dagmar Õunap.

Emakeelepäeva korraldavad eestikeelse hariduse selts koos Tuglase Seltsi ja Eesti suursaatkonnaga. Pühapäeval kell 11 toimuvat videoaktust on võimalik jälgida Tuglase Seltsi Youtube'i kanalil.

Emakeelepäeva korraldamist toetab rahvuskaaslaste programm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles