Erki Pärnoja esimene kooriteos «Anima Mea» ilmub albumina

Copy
Erki Pärnoja
Erki Pärnoja Foto: Liis Reiman

Eesti kitarristi ja helilooja Erki Pärnoja värskeim, järjekorras viies album «Anima Mea» tõotab kujuneda visionäärse multiinstrumentalisti hüppelauaks uutesse sfääridesse ja ehk ka tema seni kõige ambitsioonikamaks ettevõtmiseks. Koorile ja ansamblile kirjutatud teos on haaranud kaasa Pärnoja käekirjale iseloomulikud mastaabid; filmiliku eepika ja eleegilise ilutunnetuse, lisades paletti kammerkoor Collegium Musicale hingepuudutavad kooriseaded.

Inimhinge ja laiemalt kõige elava ajatu müsteerium ongi «Anima Mea kandev tukse, vaadates egotsentrilise maailmanägemuse piiride taha, kus ei peitu küll vastused kõigele aga võib leiduda võti, kuidas kaootilise ja pööraselt muutuva maailmaga selgust ja rahu leida. Plaanidest ja liigsetest konstruktsioonidest lahti lastes on Pärnoja juhindunud intuitsioonist, jättes kuulajaile vabad käed isiklikeks ja intiimseteks tõlgendusteks. Keset kadu kõlav soov hoida hinges lootust on taas rohkem kui ajakohane, sisendades usku uuestisünniks ja taastärkamiseks.

Algselt 2020. aasta Ülestõusmispühadele planeeritud esiettekanne lükkus olude sunnil sügisesse hingedeaega, mil teos koos Arvo Pärdi loominguga moodustas kontserdiõhtu “Südaöine: Pärt & Pärnoja”. Tallinnas, Jaani kirikus toimunud kontserte külastas kahel õhtul ligi 1500 inimest; Klassikaraadio live-salvestus kujunes aga möödunud aasta üheks populaarseimaks ülekandeks. Teose algtekstina on kasutatud fraase psalmidest, teadmata autorite-munkade ladinakeelseid ja keldi palveid, samuti Anna Haava luulet. Sõnalise osa seadmise taga seisavad Erki Pärnoja, Anu Lamp, Jaan Tammsalu ja Eero Epner.

Kontserdi esiettekanne sai järelproduktsioonis helilisi täiendusi ja jõuab kuulajateni 3. aprillil Erki Pärnoja viienda albumina – "Anima Mea" ilmub vinüül- ja CD-plaadina, samuti voogedastusplatvormidel. Samal päeval toimub albumi esitlus veebis: ekspress.ee/animamea

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles