Festival «Ma ei saa aru» viib kunsti inimesteni

Kultuuritoimetus
Copy
Festival «Ma ei saa aru» uurib tänavakunsti.
Festival «Ma ei saa aru» uurib tänavakunsti. Foto: Erakogu

Kuidas orienteeruda Joala posti vilkurites ja Pätsi palli postamendis? Kuidas lugeda 5000 pildist koosnevat digitaalset teost, mis äsja kunstioksjonil 60 miljoni dollari eest maha müüdi? Kas OSB-plaat võib ka olla kunst? Ja ega ometi iga sodimine värskelt värvitud majaseinal  ole veel kunst? 

On normaalne, et me ei saa alati kunstist aru. Kõikidele küsimustele polegi lõplikke vastuseid ja vahel on targem vastuste asemel otsida kunstist hoopis ehedat vahetut kogemust. Kuid see ei tähenda, et kunst on mõistetav ja mõeldud vaid valitute salaühingule. Kurikuulus lehma tagaajamine kaasaegsest kunstiteosest Pärnus on mõneti arusaadav reaktsioon olukorras, kus meie visuaalne kirjaoskus on mitu kilogrammi kergem maast madalast harjutatud tähtedest-lausetest koosneva teksti lugemisest. Siiski on kunsti mitmetimõistmine oluline allikas empaatia kasvatamisel ning toimib sama vajaliku kultuuri ja demokraatia alahoiu protsessina nagu seda on keel, kirjandus, põhiseadus, inimõigused, meedia ja poliitika.

Siit alustabki Telliskivi Loomelinnak uue kunstifestivaliga «Ma ei saa aru». Iga-aastane festival toob kahel päeval fookusesse ühe kunsti valdkonna ning tutvustab selle vaatamist ja mõistmist nii aktiivsetele kunstihuvilistele kui ka neile, kes vajavad huvi kasvamiseks väikest sõbralikku tõuget. Harjutame koos mittemõistmist ja mitmetimõistmist, arendame visuaalset kirjaoskust ning jälgime individuaalseid ja ühiskondlikke tõrkeid-stigmasid, mille kaudu me üht teost taevasse tõstame ja teise kiirustades plätserduseks loeme. 

Esimene festival «Ma ei saa aru» toimub 5. ja 6. juunil. Sel aastal on fookus tänavakunstil. Festivalil leiab aset neli vestlusringi. Räägime visuaalsest kirja- ja mõistmisoskusest tänavakunstis ja selle rollist avaliku linnaruumi kureerimisel. Arutame noorte tegijatega illegaalse ja legaalse kunsti vahekorra üle ja viime läbi palava diskussiooni teemal «Tänavakunst vs grafiti». Lisaks teeme festivalil mitu jalutuskäiku tänavakunsti leiukohtadesse nii professionaalsete kui asjaarmastajatest giididega. Töötubades saavad tänavakunsti luua nii lapsed, noored kui täiskasvanud. Telliskivi Loomelinnaku seintele tekivad festivali ajal ka mitu uut tänavakunsti teost, millele saavad kuni 10. aprillini kavandeid esitada kõik huvilised. Samuti avatakse festivali eel näitus «Tallinna vanakooli grafiti»,  mis annab ülevaate esimestest kohalikest tänaseks vaid suuresti fotodel säilinud grafiti taiestest.

Festivali korraldab Telliskivi Loomelinnak. Festival toimub koostöös tänavakunsti kogenud tegijate ja Telliskivi Loomelinnaku asukatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles