Helen Mirren: on olnud väga raske aeg

Copy
Helen Mirren
Helen Mirren Foto: via www.imago-images.de/imago images/APress International

Teatripäeva Tänavuse läkituse autor on näitleja Helen Mirren.

On olnud väga raske aeg elava etenduskunsti, näitlejate, tehnilise personali ja naiste jaoks, kes on pidanud võitlust sellel professionaalsel alal, kus on niigi palju ebakindlust.

Võib-olla on pidev kindlusetus aidanud teatriinimestel epideemiale vapramalt vastu pidada.

Nende kujutlusvõime on leidnud praegustes uutes oludes nutikaid, paeluvaid ja liigutavaid võimalusi suhtlemiseks, seda loomulikult interneti abil.

Niikaua kui inimesed on elanud meie planeedil, on nad üksteisele alati lugusid rääkinud. Imeline teatrikunst elab nii kaua, kui kaua me siin Maa peal elame.

Kirjanike, kunstnike, tantsijate, lauljate, näitlejate, muusikute ja lavastajate loomingulised tungid ei lase end kunagi maha suruda ja puhkevad lähimas tulevikus taas õitsele uue energia ja uuenenud arusaamaga maailmast, mis on meie ühine kodu.

Ma ei malda oodata!

HELEN MIRREN

Helen Mirren on tuntud ja hinnatud rahvusvahelise karjääriga näitleja, kes on mänginud nii teatris, filmis kui ka televisioonis ning võitnud oma jõuliste ja mitmekülgsete osatäitmistega mitmeid auhindu, nende hulgas Academy Awardi osatäitmise eest filmis «Kuninganna».

Helen Mirreni karjäär algas Cleopatra rolliga National Youth Theatre’is. Seejärel töötas ta Manchesteri teatris ning liitus siis Royal Shakespeare Companyga. Pärast nelja loominguliselt rikast aastat RSC-s tegi Mirren täieliku kannapöörde ja ühines Peter Brooki teatritrupiga Centre de Recherche Théâtral, kellega koos rändas ringi Aafrikas ja Ameerikas.

Pärast töötamist Brooki trupiga on ta astunud üles paljudes West Endi, Fringe’i, Royal Shakespeare Company, National Theatre’i ja Broadway lavastustes, mh Turgenevi «Kuu aega maal», Strindbergi «Surmatants» koos Ian McKellaniga, O’Neilli «Elektra saatus on lein», mille eest ta pärjati Olivieri parima näitlejanna auhinnaga.

Mirren naasis Royal National Theatre’isse 2009. aastal nimirolliga Racine’i «Phèdras» Nicholas Hytneri lavastuses. See oli esimene lavastus, mille elavat esitust näidati kinodes üle maailma.

2013. aastal astus Mirren West Endis uuesti üles kuninganna Elizabeth II rollis Peter Morgani näidendis «Publik», mille lavastas Stephen Daldry. Selle rolli eest pälvis ta Olivieri ja What’s On Stage’i parima näitlejanna auhinnad.

2003. aastal pälvis Helen Mirren tiitli Dame of the British Empire.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles