Esilinastub voogetendus «Ruumiantropoloogiad»

Kultuuritoimetus
Copy
Voogetendus «Ruumiantropoloogiad»
Voogetendus «Ruumiantropoloogiad» Foto: eˉlektron

Kõheda vastasmõju festivalil esietendub Inga Saluranna, Liis Varese ja Hendrik Kaljujärve installatiivne voogetendus «Ruumiantropoloogiad».

Neljapäeval, 1. aprillil kell 10:00 esietendub kolme eesti kunstniku installatiivne etendus, mille jaoks iga kunstnik on valinud endale oma koha või ruumi, mida ta proovide käigus on tundma õppinud. Nende ruumide siseelu jagavad kunstnikud meiega kolme ööpäeva jooksul alates neljapäevast kella 10st hommikul kuni laupäeva pärastlõunani.

Liis Vares on Rakvere kesklinnas korteris nr 34, korteris mis on kaua aega ilma ühegi elanikuta hakkama pidanud saama. Inga Salurand kolis tühjalt seisvasse kontoriruumi, kus ta tegeleb unega, mis meile kõigile väga lähedane, kuid kontoriruumile väga võõras seisund. Inga ütleb, et teda intrigeerib uni, sest «siin ei kehti ei aeg ega ruum. Mitte sellisena nagu me seda teame. See on ruum, millel pole vormi ega kuju. See on hetk, mis pole päev ega öö».

Hendrik Kaljujärv on kuskil Kloogaranna kandis koos metsaga või pigem, ta on loonud inimeseruumi metsa. Sama on ka teinud kotkapere, kes pole küll loonud inimese vaid linnuruumi teise metsa. Neljapäeva hommikul kell 10 algavat installatiivset etendust alustabki Hendrik «Kõige tähtsam», mis kõigil kolmel hommikupoolikul vaadeldav on. Päeva sisustab Liisi «Korter 34» ja uneaeg alates kella 22st õhtul kuni hommikuse ärkamiseni on Inga «Õnnis uni» päralt.

Kogu etenduse programmi teeb põnevaks see, et vaatajavad saavad läbivalt ise «piltnikud» olla. Kõigist publiku poolt tehtud «snapshotidest» moodustub publiku poolt kollektiivselt kureeritud galeriiruum.

Liis Vares on tantsija ja koreograaf, Hendrik Kaljujärv on etendus-ja helikunstnik, muuhulgas loob muusikat kollektiivis Maarja Nuut&RUUM ning Inga Salurand on näitleja ja etenduskunstnik. Ruumiantropoloogiate tiimi kuuluvad lisaks kolmele autorile ka Ekke Västrik, Epp Kubu, Taavet Jansen, Jaan Evart, Kristjan Jansen ja Looduskalendri hülge-, kalju- ja merikotkakaamerad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles