Kultuuriminister: kriisiabi on Eesti filminduse ellujäämiseks küllalt määrava tähendusega

Postimees
Copy
Kultuuriminister Anneli Ott.
Kultuuriminister Anneli Ott. Foto: Tairo Lutter

Kultuuriministeerium on riigikogu menetluses olevasse lisaeelarvesse filmivaldkonna jaoks planeerinud 5,3 miljonit eurot. Sellest saavad kriisituge nii kinod, filmilevitajad kui ka kodumaised tootjad, et filmivaldkonna väärtusahel jääks koroonakriisi tingimustes püsima.

«Riik on võtnud enda kohustuseks filmikunsti arengul silma peal hoida ja seda toetada. Peale selle, et saaksime nautida kodumaist filmikunsti, on sama oluline anda tuge filmide näitamisele ja levile. See sektor on terviklik. Kriisiabi on sektori ellujäämiseks küllalt määrava tähendusega,» toonitas kultuuriminister Anneli Ott.

Eesti kinode käive langes 2020. aastal 75 protsenti ning määramatus saadab ka praegust aastat. Samas peavad kinoettevõtjad endiselt täitma kohustusi, mis tulenevad muu hulgas filmistuudiotega sõlmitud lepingutest.

Filmide tootmist rahastatakse Eestis mitmest allikast: peamised on Eesti Filmi Instituut (EFI) ja kultuurkapital, kelle toetused moodustavad kuni pool iga filmi eelarvest. Kriisi tõttu on praegu katkenud või peatunud filmide kogu tootmistsükkel. Planeeritav kriisiabi aitab filmid lõpuni teha ning kui kultuur avaneb, need ekraanile tuua.

Filmivaldkonna kriisivoorud viib läbi Eesti Filmi Instituut, voorude tingimused on veel väljatöötamisel. Edasine Eesti filmide tootmise rahastamine sõltub riigieelarve võimalustest ja aruteludest aprillis.

Riigikogus menetluses olev lisaeelarve eelnõu on kavas vastu võtta aprilli keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles