Vabamu korraldab järjekordse veebiseminari vaenukõnest

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Vabamu

Vabamu korraldab 15. aprillil kell 15 Noorte Vabamu egiidi all veebiseminari «Vaenukõnest, viha ja vaenamiseta». Seminar on suunatud 14–19aastastele ühiskonnaelust ja poliitilistest protsessidest huvitatud noortele ning sel korral on külaliseks Kelly Grossthal Eesti Inimõiguste Keskusest.

Vaenukõne – mis see on ja kuidas seda ära tunda? Eesti inimõiguste giidi kohaselt on vaenukõne «igas vormis vaenule ja vägivallale üleskutsumine, levitamine või õigustamine üksikisiku või grupi vastu, põhinedes teatud omadustel, nagu näiteks rassil, rahvuslikul kuuluvusel, sool, vanusel, seksuaalsel sättumusel, veendumustel või tervislikul seisundil.»

Vaenukõne äratundmise juures on oluline tähele panna, kas väljaöeldu õhutab vägivallale mingi kindla ühiskonnagrupi vastu, näiteks kas see on rassistlik. Inimõiguste giid ütleb, et vaenukõne piiramine ei riku väljendusvabadust, vaid vastupidi – demokraatliku riigi ülesanne on luua oma elanikele rahulik ja turvaline keskkond, kus nende õigused on kaitstud. Seetõttu tuleb seista ka vägivalda ja diskrimineerimist õhutava vaenukõne vastu.

Vabamu näituste juht Piret Karro: «Seminar toimub arutelu ja rühmatöö vormis. Esmalt küsime noortelt vaenukõne-teemalisi küsimusi ning siis asume neile ühiselt vastuseid otsima. Rühmatöös lahkame erinevaid näiteid ning püüame tuvastada, kas tegu on vaenukõnega või mitte».

Seminari modereerivad Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi esinaine Maarja Tinn ja Vabamu näituste juht Piret Karro. Arutelu toimub Zoomi keskkonnas, kuid osalemiseks on vaja end eelnevalt registreerida. Seda saab teha siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles