Vivienne Westwood 80. Igavesti noor, alati listis

Anne Vetik
, kriitik
Copy
Punkmoe kuninganna, kelle ilumeel on alati paigas. Dame Vivienne Westwood 2017 Londoni moenädalal  FOTO: Neil Hall
Punkmoe kuninganna, kelle ilumeel on alati paigas. Dame Vivienne Westwood 2017 Londoni moenädalal FOTO: Neil Hall Foto: Neil Hall

Vivienne Westwoodi räbalaiks tiritud hilpe kandsid kunagi teadlikult elu peavoolust hoiduvad noored, nüüd kannavad tema moemajast tulnud õhtukleite punastel vaipadel Hollywoodi staarid. Proual, õigemini Daamil (1992. aastal anti sellele endisele põhikooliõpetajale kuningriigile osutatud kunstialaste teenete eest Dame’i tiitel), on selja taga pikk teekond ja mitmeid skandaale. Nii moelavadel, eraelus kui ka äris. Temast rääkides on raske keskenduda suurele pildile, sest nagu iga suurkuju puhul, paistab temagi elu koosnevat lugematust hulgast anekdootidest ning markantsetest juhtumistest. Kuid proovin seda siiski teha.

Westwood alustas äriga kõigepealt Londonis Portobello turul, kus 1960ndate lõpus polnud turistidest ja Burberry vintage-mantlitest haisugi. Ta müüs toona teistele samasugustele kehvikboheemlastele oma käsitööeheteid. Aastal XXX jätkus tema karjäär butiigis nimega... ei, mitte SEX. SEXiks reinkarneerus see pood palju hiljem. Ja ta ei toimetanud seal butiigis mitte üksi, vaid mitmekülgse geeniuse Malcolm McLareniga, mehega, kes eksportis protopunki New Yorgist Londonisse.

Punk, erinevalt samuti Westwoodi mõjutatud new wave-stilistikast, on olnud üllatavalt püsiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles