Paide Teater alustab koostööd ühe Prantsusmaa olulisema teatriga

Kultuuritoimetus
Copy
10.04.2018. Paide Teater tutvustab end Eesti teatrijuhtidele. Pildil projektijuht Harri Ausmaa, lavastaja Jan Teevet ning näitlejad Joosep Uus, Johannes Richard Sepping, Ursel Tilk, Kirill Havanski.
10.04.2018. Paide Teater tutvustab end Eesti teatrijuhtidele. Pildil projektijuht Harri Ausmaa, lavastaja Jan Teevet ning näitlejad Joosep Uus, Johannes Richard Sepping, Ursel Tilk, Kirill Havanski. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paide Teater alustab sel kevadel koostööd Pariisi Linnateatriga (Paris Théâtre de la Ville). Koostöö algust märgib Paide Teatri liitumine Pariisi Linnateatri projektiga Poeetilised Konsultatsioonid (Consultations poétiques). 

Alates 20. aprillist kohtuvad Paide Teatri näitlejad oma publikuga telefoni teel. See lihtne ja argine rituaal – tõstad toru ja valid numbri – toob meid kokku ajal, mil teatrisaalides kogunemine on võimatu. Üks Paide Teatri näitleja – Maria või Johannes või Kirill – helistab sulle ja räägib sinuga. Te räägite 20 minutit. Maailmast ja muust. Lõpuks loeb näitleja sulle ühe luuletuse. Mitte suvalise luuletuse. Vaid sulle valitud luuletuse.

Poeetilised Konsultatsioonid kutsus ligi kakskümmend aastat tagasi ellu Pariisi Linnateatri kunstiline juht Emmanuel Demarcy-Mota koos kirjanik Fabrice Melquiot’ga. Algselt toimusid Poeetilised Konsultatsioonid Prantsusmaa tänavatel, kuid möödunud aasta märtsikuu andis projektile uue vormi. 

Pandeemia algusest saadik on Poeetilisi Konsultatsioone Emmanuel Demarcy-Mota juhtimisel viinud telefonitsi läbi enam kui 150 näitlejat üle maailma. Olukorras, kus piirid on suletud ja aastate jooksul loodud ühendused ähvardavad kaduda, pakuvad Poeetilised Konsultatsioonid võimaluse astuda dialoogi ning luua uusi sidemeid. Poeetiliste Konsultatsioonide ümber on Pariisi Théâtre de la Ville moodustanud Kujutletud Kompanii (Troupe de l'Imaginaire), mille osalised töötavad ja elavad Pariisis ja Ateenas, Bukarestis ja Berliinis, Aafrikas, Ameerikas ja Aasias ja nüüd ka Eestis, Paides. 

Paide Teatri kunstiline juht Jan Teevet ütleb, et tegu on erakordse olukorraga: «See, et ühel Prantsusmaa olulisemal teatril on aega ja tahtmist Eesti ühe väiksema teatriga üldse kokku saada ning vestlust alustada, on väga suur asi. Kohtumised teatri kunstilise juhi Emmanuel Demarcy-Motaga olid inspireerivad ja andsid aimu, et eesmärgid, mille poole püüdleme näiteks projektiga Paide 3000 resoneeruvad ka laias maailmas.»

Paide Teatri näitlejad on Poeetilisteks Konsultatsioonideks valmistudes töötanud läbi suure hulga eesti ja maailma luulet. Iga näitleja on loonud endale spetsiaalse tekstiraamatu, kust vestluspartnerile luuletus valida. 

Paide Teatri näitleja Johannes Richard Sepping ootab ärevalt oma esimest telefonikõnet: «Jah, eks ta on ikka omajagu erinev sellest, mida ma tavaliselt näitlejana lava peal teen. Aga kuna me tegeleme igapäevaselt Paide 3000 raames küsimusega, kuidas näitleja rolli ühes kogukonnas muuta, siis olen selliste väljakutsete jaoks igati valmis. Ma loodan, et Poeetilised Konsultatsioonid pakuvad värskendust ning vaheldust neile, kes on praegu suletud kitsaste hallide seinte vahele».

Paide Teatri direktori Harri Ausmaa jaoks on koostöö välismaa teatriga tähendanud rohkelt tööd: «Jah, eks tööd on olnud kevadel palju. Aga me oleme koostöö üle väga uhked. Kuigi oleksime tahtnud Poeetiliste Konsultatsioonidega alustada juba kevadiste piirangute alguses, oleme siiski väga rõõmsad, et võime selle ühistöö nüüd käima lükata.»

Paide Teater alustab Poeetiliste Konsultatsioonidega 20. aprillist ning jätkab seni, kuni nende järele on vajadus.

Poeetilised Konsultatsioonid on tasuta. 

Poeetilised Konsultatsioonid toimuvad telefoni teel. 

Poeetilised Konsultatsioonid kestavad umbes 20 minutit. Vestluse algusaeg on umbkaudne. Seepärast palume teil kõneks valmis olla registreerimisel valitud tunni aja jooksul. 

Poeetilistele Konsultatsioonidele saab ennast kirja panna: 

https://bookeo.com/consultationspoetiques

Lisainfo:

Paide Teatri Poeetiliste Konsultatsioonide kodulehekülg: paideteater.ee/poeetilisedkonsultatsioonid 

Pariisi Théâtre de la Ville Poeetiliste Konstultatsioonide kodulehekülg: theatredelaville-paris.com/fr/gardons-le-lien/les-consultations

Paide Teater:

Paide Teater alustas tööd 2018. aasta 1. augustil. Paide Teatrit juhib meeskond, kuhu kuuluvad Harri Ausmaa, Kirill Havanski, Johannes Richard Sepping, Jan Teevet, Kenn-Eerik Kannike, Oliver Issak ja Maria Paiste. Paide Teater on teater Paides, Järvamaal, Eestis, Euroopas ja maailmas.

Paide Teater tunneb, et üks tänase maailma suurimaid probleeme on kogukonnatunde kadumine.  Väikesed tihedalt läbipõimunud kogukonnad on kadumas, samas ei tunne me end osana aina kasvavast globaalsest kogukonnast. Me tunneme, et meie mured ei huvita teisi ja lubame endale hoolimatust teiste ja maailma suhtes. Üha kasvavas infotulvas tunneme end võimetutena midagi muutma. Paide Teater usub, et teatril on võimalus, aga ka kohustus midagi muuta. Jah, teater üksi ei muuda maailma, aga kohtumine suurepärase kunstiga aitab nii kunstnikel endal kui publikul maailma selgemalt tajuda. Hea kunst aitab meil mõista, et oleme koos. Me vastutame koos. Me rõõmustame koos. Me kurvastame koos. Paide Teater näeb, et iga inimene on lugu, on kogemus. Selle elurikkusega kohtumine aitab mõista maailma, milles me elame. Paide Teatri eesmärk on moodustada kogukond – meeskond, naiskond, segakond, inimkond. Teater on kohtumine. Aga kohtumine on enamat kui ühte ruumi kokkutulemine. Paide Teater otsib enamat.

Théâtre de la Ville:

Théâtre de la Ville (Pariisi Linnateater) on üks kahest teatrist, mille ehitas parun Haussmann Place du Châtelet's 19. sajandil. Teater omandas Théâtre de la Ville nime 1968. aastal. 1980. aastate algusest sai teatrist peamine koht kaasaegse tantsu ja selle noorte loojate reklaamimiseks. Alates 1996. aastast on teatril Pariisi põhjaosas ka teine ​​teatrimaja, Théâtre des Abbesses. Théâtre de la Ville on maailmale ja selle kunstilistele katsetustele avatud jagamiskoht, mis põhineb erinevate kunstide, tantsu, teatri ja muusika koostööl. Teater on rahvusvaheliselt tunnustatud kaasaegse tantsu lavastuste poolest ja on esitlenud suurimaid koreograafe, nagu Pina Bausch, Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Fabre, Sankai Juku, Sidi Larbi Cherkaoui, Merce Cunningham ja Carolyn Carlson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles