Kaks Eesti filmi linastuvad 43. Moskva rahvusvahelisel filmifestivalil

Kultuuritoimetus
Copy
Pääru Oja (onu Kolja) filmis «Hüvasti, NSVL».
Pääru Oja (onu Kolja) filmis «Hüvasti, NSVL». Foto: Filmikaader

Tänavusel Moskva rahvusvahelisel filmifestivalil linastuvad kaks Eesti osalusega debüütfilmi. PÖFFi, Tromsö ja Clevelandi kavades linastunud Lauri Randla komöödia «Hüvasti, NSVL» ja Peeter Rebase romantiline põnevik «Firebird», mille maailma esilinastus toimus tänavu märtsis Londoni vanimal LGBTQ+ filmifestivalil BFI Flare. «Firebird» linastub Moskva festivali programmis «Young and Beautiful» ning «Hüvasti, NSVL» programmis «Russian Trace».

Ajaloohõngulised lood leiavad aset Nõukogude võimuperioodi eri etappidel, kus suletud uste taga peituvad unikaalsed ja mitmekesised elud, mis puudutavad vaatajat oma universaalsuses. 

Komöödia «Hüvasti, NSVL» räägib ühe ingerisoome pere värvikast elust Eestis nõukaaja viimastel aastatel. Loo keskmes on noor poiss Johannes, kes sünnib tudengist üksikemale ja jääb olude sunnil peaasjalikult vanavanemate kasvatada. Tema kasvuvalud leiavad aset muutuvas maailmas, kus Leninid langevad ja uksed läänemaailma on avanemas. 

Filmi peaosades mängivad Niklas Kouzmitšev, Nika Savolainen, Ülle Kaljuste, Tõnu Oja ja Pääru Oja. Filmi stsenarist ja režissöör on Lauri Randla, operaator Elen Lotman ja produtsent Peeter Urbla.  Filmi tootjad on Exitfilm ja Bufo Soomest. 

Režissöör Lauri Randla on varem teinud seitse lühifilmi, millest viimane «Mausoleum» (2016) on rahvusvahelistel festivalidel võitnud üle 10 auhinna. Filmi tootja on Exitfilm, produtsent Peeter Urbla.

«Firebird» on romantiline põnevusfilm, mille tegevus leiab aset 1970. aastatel Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Eestis. Reamees Sergey loeb kannatamatult demobilisatsioonini jäänud päevi, kui ta elu pöörab pahupidi lennuväkke saabunud kartmatu hävituslendur Roman. Uudishimust ajendatult kompavad Sergey ja Roman omavahelise sõpruse piire, kui nende ja baasiülema sekretäri Luisa vahel tekib ohtlik armukolmnurk. Sergey on sunnitud silmitsi seisma oma minevikuga, Romani karjäär satub ohtu ning Luisa püüab kõige kiuste oma perekonda koos hoida. KGB uurimise alla sattudes riskivad nad oma elude ja vabadusega. Film põhineb tõestisündinud lool.

Peeter Rebase mängufilm «Firebird»
Peeter Rebase mängufilm «Firebird» Foto: Filmikaader

Peaosades mängivad Tom Prior («The Theory of Everything», «Kingsman: The Secret Service»), Oleg Zagorodnij («The Choice», «Dzhamayka») ja Diana Požarskaja («The Unknown Soldier», «Hotel Eleon») kellele lisaks osalevad olulistes rollides nii kaamera ees kui ka taga tuntud Eesti näitlejad ja filmitegijad, nagu Margus Prangel, Ester Kuntu ja Kaspar Velberg. Võttepaikadena on filmis kasutatud ajalooliselt märgilisi kohti Tallinnas, Pärnus ja Ida-Virumaal. 

Filmi stsenaristid on Peeter Rebane ja Tom Prior, režissöör Peeter Rebane, operaator Mait Mäekivi, monteerija Tambet Tasuja, helirežissöör Matis Rei ja produtsent Brigita Rozenbrika. Filmi tootja on Peeter Rebase ja Adam Brummondi asutatud The Factory ja Londoni produktsioonifirma No Reservations Entertainment. Film sai toetust Eesti Filmi Instituudi tagasimakseprogrammist Film Estonia.

«Firebird» on Harvardi lõpetanud ja Lõuna-California ülikoolis end täiendanud Peeter Rebasele režissöörina esimene täispikk mängufilm.

Välismaa filmikoolides teadmisi omandanud režissööride debüüte saadab kriitikute heakskiit ja festivaliteekond pikeneb. «Firebirdi» režissöör Peeter Rebasel on südamest hea meel, et filmi teine festivalilinastus maailmas toimub peale Londonit just Moskvas. ««Firebird» põhineb ju vene näitleja Sergey Fetisovi elulool ning ka suur osa filmi sündmustikust leiab aset Moskvas,» kommenteerib Rebane. Ka «Hüvasti, NSVL» režissööri Lauri Randla jaoks annab Moskva festival võimaluse filmi uues võtmes vaadata: «Filmi sisu kindlasti avaneb vene publikule teistmoodi kui lääne inimestele. Arvan, et igaüks leiab sealt midagi tuttavat.»

Vene väljaanne Esquire valis «Hüvasti, NSVL» filmi PÖFFi programmi kümne parima Euroopa teose hulka, tõmmates paralleele kultusrežissöör Wes Andersoni loomingu ja Netflixist tuntud telesarja «Stranger Things» loomaailmaga. 

43. korda toimuv Moskva rahvusvaheline filmifestival on üks 15st FIAPFi (rahvusvaheline filmiprodutsentide assotsiatsioon) akrediteeritud võistlusprogrammiga festivalidest ehk A-klassi festival. Festival toimub 22.–29. aprillini Moskvas ning toimub füüsilise festivalina, ehk kinosaalides. 

Festivalist lähemalt siin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles