GALERII JA VIDEO ⟩ Eesti esimese parlamendi Asutava Kogu avaistungi kõne taasesitus

Copy

Reedesel jüripäeval loeti Estonia kontserdimaja ees Vabadussõja-aegsel soomusautol ette Asutava Kogu esimehe August Rei avaistungi kõne. Ühtlasi kuulutati välja koolinoorte esseekonkurss ning mängib kaitseväe puhkpilliansambel.

August Rei
August Rei Foto: Presidendi kantselei

Asutav Kogu tuli esimest korda kokku Tallinnas Estonia kontserdisaalis 1919. aasta 23. aprillil, kus valis oma esimeheks sotsiaaldemokraat August Rei. 1919.-1920. aastatel tegutsenud Asutav Kogu võttis Rei juhtimisel võttis vastu mitmed revolutsioonilised seadused, mis panid aluse Eesti riigile. Nii võeti vastu näiteks põhiseadus, mis ühena esimestest maailmas andis naistele valimisõiguse ja vähemusrahvustele kultuuriautonoomia, maaseadus, mis jagas mõismaad talupoegadele ja andis eesti sõdurile põhjuse Vabadussõda võita ning ka tasuta kooliharidus. 

Sündmus Estonia kontserdimaja ees taaslavastas toonase meeleolu. Asutava Kogu kogunemise ajal jätkunud ägedaid lahinguid Vabadussõjas ja rahvaväelaste võitlusvaimu arutlusel olnud maaküsimuses sümboliseerib soomusauto Estonia koopia Kaitseliidult ning ka kaitseväe puhkpilliansambel.

Asutava kogu esimehe August Rei avakõne loeti ette näitleja Kristjan Arunurme esituses, ülevaate toonastest sündmustest andis riigikaitsekomisjoni liige ja ajaloo populariseerija Jaak Juske. 

Endine riigikogu esimees Eiki Nestor kuulutas ühtlasi välja riigivanem August Rei sihtasutuse ja Eesti NATO ühingu koostöös toimuva koolinoorte esseekonkurssi, mille auhindadeks on avastusreisid Brüsselisse. Konkursi täpsema info leiab sihtasutuse Facebooki lehelt.

August Rei oli Asutava Kogu esimees, riigivanem aastatel 1928-29, kõigi riigikogu koosseisude liige ning omariikluse järjepidevuse hoidja. Samuti oli ta Eesti eksiilvalitsuse juht ning peaminister presidendi ülesannetes alates 1945. aastast kuni oma surmani 1963. aastal.

1919. Asutav kogu. Koloreeritud pilt
1919. Asutav kogu. Koloreeritud pilt Foto: Vennad Parikased

«August Reid teatakse pikaajalise eksiilvalitsuse juhina. Aga tegelikult oli ka Eesti riigi loomine väga tugevalt kujundatud just tema käekirjaga. Tema usk parlamentarismi, demokraatiasse ja sotsiaalsesse õiglusesse olid väärtused, millele ehitati noor Eesti Vabariik. Ja nende samade ajaproovile vastu pidanud väärtuste eest tuleb seista ka täna, et Eesti riik kestaks ka moodsa aja tõmbetuultes,» selgitas Nestor.

Eesti riigi jaoks olulise panuse eest Asutava Kogu esimehe, riigivanema ja kauaaegse eksiilvalitsuse juhina väärib August Rei eestlaste kollektiivses teadvuses senisest suuremat kohta, leiab sihtasutus. Rei panuse mõtestamiseks ja tutvustamiseks loodud sihtasutusse  kuuluvad mitmed ühiskonnategelased - Toomas Hendrik Ilves, Eiki Nestor, ajakirjanik Maris Hellrand, ajaloo tutvustaja Jaak Juske, sõjaajaloolane Igor Kopõtin, Tartu abilinnapea Asko Tamme, kulutuuriministeeriumi asekantsler Piret Hartman, riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Lauri Läänemets ja välis-Eesti aktivist Jüri-Karl Seim. Perekonna esindajana kuulub sihtasutuse nõukogusse Raido Jaan Rei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles