Moskvas jagas Kuldne Mask preemiaid parimatele

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Festival Kuldne Mask

22. aprillil toimus Moskvas rahvusliku teatripreemia «Kuldne Mask» pidulik auhindade üleandmise tseremoonia, mis viidi läbi juba 27 korda.

Autasustamistseremooniale eelnes Kuldse Maski festival, mille käigus näidati Moskvas eelmise teatrihooaja parimaid etendusi. Festivali jaoks olid kahe ekspertide nõukogu poolt välja valitud 56 parimat etendust 902 lavastusest.

Eestis on festival Kuldne Mask jäädvustunud teatrisõprade hinge aastast 2005, kui üks vene mõjukama teatribrändi projektidest sai rahvusvaheliseks.

Just Tallinnas toimus esimene vene teatripreemia laureaatide ja nominentide välismaine festival ja vastavalt 2016. aastal kultuuriministeeriumi poolt tellitud uuringule oli Kuldne Mask Eestis tunnistatud kõige populaarsemaks. 

Viieteistkümne aasta jooksul tutvus eesti publik silmapaistvate vene lavastajate töödega. Draamakategoorias on parimaks lavastajaks kuulutatud Jury Butusov. Andrei Moguchy «Muinasjutt viimsest inglist» on tunnustatud parimaks etenduseks ja auhinna parima meesrolli eest sai Timofei Tribuntsev Dmitri Krõmovi etenduses «Boriss». 

Sel aastal tunnustati provintsiteatreid ja näitlejaid Južno-Sahhalinskist, Barnaulist ja teistest linnadest. Festivalil Kuldne Mask Eestis on varem esitatud etendusi Omski, Novosibirski, Permi, Jekaterinburgi ja Jaroslavli teatritelt.  

2020. aastal jäi festival Eestis ära pandeemia tõttu ning suurt osa etendusi ei näidatud ka festivalil Moskvas ja autasustamistseremoonia lükati novembrisse ning toimus veebi vahendusel.

2021. aasta aprillis toimus online-platvormil traditsiooniline programm väliskülalistele Russian Case. Sel aastal oli registreeritud 450 külalist, kes esindasid 39 riiki, neist üle 80 eesti teatritegelased. 

Festivali Kuldne Mask Eestis on oodata 2021. aasta sügisel. Lähiajal avalikustatakse festivali programm ja mai keskel saabuvad piletid müüki.

Kuldse Maski preemia laureaatidega saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles