Ago-Endrik Kerge (8. aprill 1939 – 25. aprill 2021)

, teatrikriitik
Copy
Ago-Endrik Kerge 
Ago-Endrik Kerge Foto: Sander Ilvest

Kui Ago-Endrik Kerge Eesti NSV teenelise kunstnikuna Panso kooli legendaarse seitsmenda lennu kursusele vastu võeti, oli ta 33-aastane. Üks elu oli justkui selja taga: õpingud Tallinna koreograafiakoolis, balletisolisti karjäär Estonia teatris, tantsija ja ballettmeistri lennukas tegevus Nõukogude Liidu toonases menukas meelelahutusteatris Leningradi Music Hall

Voldemar Panso mängis lavastajaõppesse vastuvõtul läbi huvitava kombinatsiooni: lavastajaüliõpilastena ületasid lati nii 18-aastased Lembit Peterson, Peeter Volkonski, Priit Pedajas, kui ka Kerge (33) ja Merle Karusoo (28). Ago-Endrik Kerge töid mõõtis Panso teistega võrdvääriliselt, teenelisele kunstnikule hinnaalandust ei teinud: «Aastate jooksul olen Kerget palju hurjutanud, et kas ta ei püüa kergelt läbi ajada, sest tegelikult peaks ta olema kui tuletorn kursusel. Nüüd räägime õppejõududega, et Kerge on hakanud õpinguid tõsiselt võtma.»

Kerge diplomilavastus «Kosjasõit» (1975) tõi toonasesse teatrimaailma tänases mõistes NO-teatri või ka Von Krahli sotsiaalsed tuuled. Miski pole uus siin päikese all, võiks nüüd «Kosjasõidu» toonasele publikumenule tagasi vaadates mõelda. Seitsmenda lennu «Kosjasõit» puudutas sügaval nõukaajal publiku sotsiaalset närvi ja ärgitas rahvuslikku meelsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles