Industriaal-skandaal legend Laibach tuleb jälle Tallinna

Kultuuritoimetus
Copy
Sloveenia ansambli Laibach kontsert
Sloveenia ansambli Laibach kontsert Foto: Madis Sinivee

Tuleva aasta 19. veebruaril esineb Tallinnas Vaba Laval ansambel Laibach. Tegu on Laibachi esimese pandeemia järgse Euroopa tuuri «Love Is Still Alive» kontserdiga, millel kõlavad valitud palad nii Saksa kirjamehe Heiner Mõlleri tekstidele loodud muusikalist «Wir sind das Volk» ja Soome ulmekomöödia «Iron Sky – The Coming Race» heliribalt kui ka grupi tunnuslugude läbilõiget 1980ndatest tänapäevani.

1980. aastal toonase sotsialistliku Jugoslaavia söekaevanduslinnas Trbovljes sündinud kontseptuaalkollektiiv Laibach on üks rahvusvaheliselt tuntumaid endisest idablokist esile tõusnud popkultuurilisi nähtusi. Avangardkunsti ja industriaalmuusika ühendajana on neid võrraldud haakuvate žanrite tunnusnimede Einstürzende Neubauteni, Coili ja Throbbing Gristle’iga ning nad on olnud eeskujuks teiste seas Nine Inch Nailsile ja Rammsteinile.

Briti muusikapressis omal ajal maailma kõige ohtlikumaks bändiks tituleeritud grupi tegvuses peegeldub nii iha kui ka põlgust võimu vastu. Nende totalitaar-militaristlikku stilistikat ja tervikliku kunstide sünteesi ihalust on tembeldatud nii ultra-vasakpoolseks kui ka -parempoolseks. Nad on imaginaarse riigi Neue Slowenische Kunst kaasrajajad ja esimene lääneliku popkultuuri saadik, kes on esinenud Põhja-Koreas.

Laibachi liikme ja ideoloogi Ivan Novaki sõnul ei häiri neid õigupoolest ükski bändi kohta levinud valearusaam: «Vahel on valearusaam parem tõlgendus kui kellegi sellise oma, kes arvab meist kõike teadvat».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles